Kosovo: Pozicija SAD i EU neodrživa

Ugledni američki analitičar Ted Galen Karpenter ocenio je da su pozicije SAD i EU po pitanju Kosova neodržive.

Info

Izvor: B92

Sreda, 27.08.2008.

15:22

Default images

Ugledni američki analitičar Ted Galen Karpenter ocenio je da su pozicije SAD i EU po pitanju Kosova neodržive i da bi Vašington, s obzirom na situaciju u vezi Južne Osetije i Abhazije, trebalo da predloži Moskvi rešenja o visokom stepenu autonomije za te teritorije.

"Pozicija SAD i EU po pitanju Kosova je neodrživa, kako sa stanovišta promišljene diplomatije, tako i sa stanovišta osnovne logike", ocenio je Karpenter u autorskom tesktu za američki "Nešenel interest", ukazujući da bi Vašington Moskvi trebalo da predloži "zajedničko diplomatsko povlačenje".

U okviru toga bi "SAD poništile svoju odluku o nezavisnosti Kosova i podstakle kosovske Albance da prihvate predlog Beograda o dogovornom statusu Kosova koje bi imalo 'više od autonomije'", a Rusija prihvatila sličnu politiku u pogledu Abhazije i Južne Osetije, naveo je Karpenter.

Zapadna politika je, smatra ovaj stručnjak za odbranu i spoljnu politiku, neuspešna od ranih devedesetih godina.

Sada se oglušvanje SAD i EU o upozorenja Rusije na presedan Kosova pokazalo kao "arogantna besmislica", pa bi dalje insistiranje na tvrdoglavo zauzetim stavovima samo još više istaklo nesposobnost NATO da učini išta efikasno kako bi osujetio delovanje Rusije u Gruziji, naveo je Karpenter.

Još važnije je, prema njegovim rečima, to što bi, ukoliko ne dođe do ovakvog "povlačenja" Amerike i Rusije, između ove dve već zavađene sile mogao da izbije novi hladni rat.

"S druge strane, malo zdravog razuma i fleksibilnosti u pogledu dva veoma slična secesionistička pitanja, poslužilo bi kao katalizator za popravljanje ovog važnog odnosa", zaključio je Karpenter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: