CEFTA korisna svim potpisnicama

Sve potpisnice CEFTA će imati koristi od njegove primene.

Info

Izvor: B92

Petak, 16.11.2007.

13:11

Default images

Učesnici današnje međunarodne konferencije o CEFTA sporazumu ocenili su da će sve države potpisnice tog regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini imati koristi od njegove primene.

Predstavnici država regiona jugoistočne Evrope dogovorili su se, na konferenciji u beogradskom hotelu "Hajat", da se formira međuresorska radna grupa za uklanjanje carinskih barijera u trgovini robom široke potrošnje.

Ministar trgovine Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković zauzeo se za formiranje tog tela pošto carinjenje robe u prometu između potpisnica CEFTA sporazuma za 30 do 40 odsto poskupljuje trgovinu.

Gluhaković je naveo da je RS u 2007. godini iz zemalja CEFTA sporazuma uvezla robu vrednu oko 750 miliona konvertibilnih maraka, a izvezla za oko 250 miliona konvertibilnih maraka.

On je dodao da RS i u trgovini sa Srbijom beleži deficit od 180 miliona konvertibilnih maraka.

Gluhaković je izrazio uverenje da će početak primene sporazuma, najavljen za 22. novembar, doprineti bržem protoku robe i razvoju privrede u regionu.

Potpredsednica Vlade RS Jasna Brkić navela je da je oko 100 firmi iz federacije BiH otvorilo predstavništva u RS, očekujući primenu CEFTA sporazuma.

Pomoćnica ministra za ekonomski razvoj Crne Gore Ljiljana Filipović ocenila je da će oslobađanje od plaćanja carina doneti manjak u budžetima članica CEFTA, ali da će, dugoročno posmatrano, primena sporazuma obezbediti privredni rast.

Ona je dodala i da će primena CEFTA povećati konkurentnost među proizvođačima i obezbediti veće strane investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: