Danas se održava samit BSEC

U Istanbulu se danas, povodom 15-godišnjice osnivanja, održava samit Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).

Info

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2007.

12:17

Default images

U Istanbulu se danas, povodom 15-godišnjice osnivanja, održava samit Organizacije crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), na kome će između ostalih učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Rusije Vladimir Putin. Predsednik Srbije će tokom samita u Istanbulu imati i niz bilateralnih susreta.

Očekuje se da će šefovi država i drugi zvaničnici 12 zemalja  u Istanbulu diskutovati o energetskim pitanjima uključujući puteve snabdevanja energentima.

Turska je inicirala neke projekte za izgradnju naftovoda i gasovoda kako bi postala koridor koji bi povezivao kaspijski region i zapadno tražište. 

Međutim, energetski projekti Turske nailaze na finasijske probleme i sve jaču konkurenciju Rusije koja je preuzela centralnu ulogu u snabdevanju  Evrope energijom, javio je Asošijeted pres.

U toku su ruski projekti i studije kojima bi se energetski izvori u području Crnog i Kaspijkog mora povezali sa Evropskom unijom kroz Bugarsku, Srbiju, Makedoniju i Mađarsku, napomenula je američka agencija.

Članice BSEC-a su pored Srbije Rusija, Grčka, Turska, Ukrajina, Azerbejdžan, Albanija, Jermenija, Bugarska, Gruzija i Rumunija, a procenjuje se da ovaj region po rezervama nafte i prirodnog gasa zaostaje jedino za zemljama Persijskog zaliva.

BSEC ima za cilj da unapredi unapredi ekonomsku  i političku klimu za saradnju u regionu, čije rezevre nafte i prirodnog gasa  zaostaju jedino za Persijskim zalivom.

Posle današnjeg samita, ministri za energiju zemalja članica učestvovaće na trodnevnoj konferenciji posvećenoj energiji, koja počinje sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: