MMF predlaže prevremenu otplatu dugova

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda su izrazili sumnju da će obiman Nacionalni investicioni plan narušiti postignutu makroekonomsku stabilnost u Srbiji, izjavio je srpski ministar privrede Predrag Bubalo.

Info

Izvor: Beta, B92

Sreda, 20.09.2006.

13:19

Default images

"Predlog MMF-a je da se novac od privatizacije iskoristi za vraćanje dugova inostranim poveriocima", rekao je u Bubalo, koji u Singapuru prisustvuje Godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke.

Bubalo kaže da je povodom tih primedbi predočio predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija da je Srbija, za razliku od drugih zemalja u tranziciji, zbog ratova i sankcija u kratkom periodu morala da dva puta gradi mostove i obnavlja infrastrukturu da bi bila privlačnija za investicije.

"Naši argumenti su da je NIP svojevrsna kombinacija investicija u razvoj i prevremenog vraćanja duga prema MMF-u, što je u dobroj meri već urađeno, kao i prema Svetskoj banci", naglasio je Bubalo.

Na skupu u Singapuru, prema njegovim rečima, Srbija je dobila pohvale za rezultate u ekonomiji i strukturne reforme. "Specijalna afilijacija Svetske banke za investiranje ICE zainteresovana je za ulaganje u Jat, Dunav osiguranje, NIS i projekte vodosnabdevanja", kaže Bubalo.

Međunarodne finansijske institucije spremne su da daju podršku malim i srednjim preduzećima u osposobljavanju za izvoz, kao i pomoć za uspostavljanje dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji.

Narodna banka Srbije objavila je prošle nedelje da je prevremeno otplatila i drugu četvrtinu duga Međunarodnom monetarnom fondu u iznosu od 250 miliona dolara. Prvu četvrtinu, u iznosu od 190 miliona evra, Narodna banka prevremeno je isplatila Međunarodnom monetarnom fondu krajem juna. Tada je guverner NBS Radovan Jelašić najavio da bi će u septembru biti isplaćena druga četvrtina duga, a da će rokovi otplate ostatka duga zavisiti od stanja deviznih rezervi NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: