U sredu 6. BG trka kroz istoriju

Šesta Beogradska trka kroz istoriju održaće se 13. oktobra, na šest kilometara dugoj stazi, na Kalemegdanu.

Izvor: LB

Nedelja, 10.10.2010.

18:15

Default images

Organizarori te tradicionalne atletske manifestacije najavili su da ovogodišnja trka neće biti samo spoj istorije, kulture i sporta.

Najavljeno je da će se na trci, među 20 elitnih atletičara iz inostranstva i četvorice najboljih domaćih trkača, za titulu boriti i Kenijac Eluid Kipčoge, najbrži na 5.000 m ove sezone (12:51,21), kao i njegov zemljak Džosfat Kiprono Menjo, najbrži na 10.000 m (26:56,74).

Kipčoge je jedan od najmlađih atletskih šampiona sveta. Kao 18-godišnjak na 5.000 metara, na Svetskom prvenstvu u Parizu 2003, savladao je nepobedivog El Geruža, dok je u Osaki 2007. bio vicešampion. On je na Olimpijskim igrama u Atini 2004. godine osvojio je bronzu, a u Pekingu pre dve godine srebro.

Sa druge strane, Menjo nema tako zvučnu karijeru, pošto je počeo da se takmiči tek u 23. godini. Iako je sam svoj trener Menjo je stigao do 12:55,95 na 5.000 metara i već pomenutih 26:56, 74 na 10.000 metara. On je 26. septembra ove godine, u Lisabonu, pretrčao polumaraton za fantastičnih 1:01,42.
www.bgdmarathon.org
Organizatori su saopštili da će titulu u Beogradu će braniti prošlogodišnji pobednik Bonifejs Kirui, takođe Kenijac, koji dobro poznaje kalemegdansku stazu, uz napomenu da lista učesnika još uvek nije zatvorena.

Bez sumnje vrata Beogradske tvrđave i Beogradske trke kroz istoriju kenijskim atletičarima otvorio je legendarni Pol Tergat, učesnik prve četiri trke, koji je prošle godine bio promoter. Ovog puta u toj ulozi naslediće ga svetski rekorder u desetoboju Roman Šebrle (Češka).Ž

Organizaciju ove manifestacije 1996. godine pozdravio i tadašnji predsednik IAAF Primo Nebiolo, a Međunarodna atletska fondacija (IAF) je proglasila Beogradsku trku kroz istoriju događajem od posebnog značaja za razvoj atletike u svetu.

Kao i proteklih godina tu manifestaciju zajednički organizuju Skupština grada Beograda sa Sekretarijatom za sport i omladinu, Ministarstvo omladine i sporta, turističke organizacije Beograda i Srbije, Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, Javno preduzeće Beogradska tvrđava i Atletski savez Srbije.
www.bgdmarathon.org
Uvereni smo da će i ove godine iz Beograda, sa Kalemegdana u svet otići lepa slika i grad će i ubuduće podržavati ovu jedinstvenu priredbu”, rekao je Aca Kovačević, sekretar u gradskom sekretarijatu za sport i omladinu Beograda.

Između 15 i 20 odsto gostiju Beograda dolazi u naš glavni grad, bilo da su sportisti ili gledaoci sportskih priredbi i mi ćemo veću pažnju poklanjati sportu i, svakako, Beogradskoj trci kroz istoriju, dragocenom događaju za Beograd“, dodao je Dejan Veselinov, v. d. direktora Turističke organizacije Beograda

Ivana Lučić-Todosić, direktor Javnog preduzeća Beogradska tvrđava pozvala je Beograđane da drevno zdanje na Kalemegdanu pogledaju na drugačiji način u savršenoj organizaciji.

Sadržaj ove priredbe, spoj kulture, istorije sporta i turizma, primeren je Beogradskoj tvrđavi čija se istorija proteže od drugog veka i koju želimo i na ovaj način da prezentujemo Beograđanima i celom svetu”, istakla je Ivana Lučić-Todosić.

Generalni sekretar Atletskog savez Srbije Slobodan Branković najavio je da će u sredu na Kalemegdanu Beograd biti atletski centar sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: