WTA protiv vrištanja teniserki

Predsednik WTA Leri Skot izjavio je da će asocijacija obratiti više pažnje na vrištanje teniserki, posebno ako to utiče na samu igru.

Izvor: B92, eurosport

Četvrtak, 25.06.2009.

20:25

Default images

Umesto da se dive kvalitetnim forhendima i bekendima, ‘lovci na vrištanje’ su okupirali teniske terene kako bi kontrolisali neprijatne zvukove koje proizvode teniserke kao što su Marija Šarapova, Viktorija Azarenka ili 16-godišnja Mišel Laršer de Brito. “Već 20 godina slušam o ovoj stvari tokom Vimbldona. Preostalih 50 nedelja tokom godine to nije značajno pitanje”, izjavio je Skot.

“Međutim, ove godine tome se pridaje veći značaj. Pošto smo već tokom Rolan Garosa često slušali i čitali o vrištanju teniserki, počeli smo da više obraćamo pažnju na to”, istakao je predsednik WTA kojem na kraju meseca ističe mandat.

Portugalka Larčer de Brito napravila je metež tokom ovogodišnjeg Rolan Garosa. Tu situaciju iskoristili su britanski tabloidi koji su pisali o nesnosnoj buci poredeći je sa policijskim sirenama, sletanjem aviona ili čak rikanjem slonova.
Viktorija Azarenka
"Postoje pravila. Glavne sudije su ovlašćenje da izdaju upozorenje ukoliko precene da to utiče na nivo igre. Međutim, mislim da nismo u situaciji da se ta pravila pooštre. Za sada samo malo pažljivije pratimo stanje”, izjavio je Skot.

"Za šest godina, koliko sam predsednik WTA, nije se desilo da je neka teniserka došla i žalila se da to smeta njenoj igri. Do sada je to više bilo pitanje prezentacije sporta, a ne uticaja na igru."

Drugo pitanje koje je izaziva mnogo polemike među ljubiteljima ‘belog sporta’ jeste sistem rangiranja teniserki. Od maja 2008. i povlačenja Belgijanke Žastin Enan, pet igračica se smenilo na prvom mestu WTA liste. Jelena Janković i Dinara Safina su bile prve teniserke sveta iako nisu uspele da osvoje nijedan gren slem, što je izazvalo velike kritike javnosti na račun sistema rangiranja.

Sistem je baziran na broju pobeda, pa nagrađuje teniserke koje su ostvarile najviše trijumfa tokom godine, bez obzira da li su osvojile neki veliki turnir.

“Bilo je nekoliko situacija kada smo na prvom mestu imali teniserku koja nije osvojila gren slem. Znam da to izaziva razne reakcije među gledaocima pošto je javnost najviše bazirana na četiri najveća turnira”, izjavio je Skot.

“Međutim, sistem je izgrađen kako bi istakao najjaču teniserku, onu koja je tokom cele godine pružala najbojlje partije. Bitno je da igračice veruju da je sistem pravedan”, zaključio je predsednik WTA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: