Liverpulu preti bankrot?

Fudbalskom klubu Liverpul preti bankrot ukoliko njegovi vlasnici do 24. jula ne postignu dogovor sa bankom o refinansiranju duga od 350 miliona funti.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 05.06.2009.

18:34

Default images

Američki biznismeni Tom Hiks i Džordž Džilet, u čijem je vlasništvu najtrofejniji engleski klub, uzeli su kredit u tom iznosu prilikom kupovine kluba 2007. godine, a u toku prošle godine na to su platili kamate od 36,5 miliona funti.

Fudbalski klub Liverpul je u fiskalnoj godini, koja je završena u julu 2008, ostvario rekordne prihode od 159 miliona funti, od čega je profit iznosio 10,2 miliona. Međutim, kompanija ’Kop Fudbal limitid’, koja je vlasnik kluba, u istom periodu ostvarila je gubitak od 43,9 miliona.

Zaklljučno sa julom 2008, tekući gubici kompanije povećani su na 86 miliona funti, a tome treba dodati i iznos kredita od 350 miliona.

U skladu sa objavljenim podacima, Premijer liga je upozorila Liverpul da neizvesnost oko refinansiranja kredita od 350 miliona funti dovodi u pitanje sposobnost kompanje da nastavi sa poslovnim aktivnostima.

Uprkos tome, Premijer liga veruje da će vlasnici Liverpula uspeti da refnansiraju svoje dugove, i da slavni klub neće biti ugrožen.

"Nakon detaljne istrage, imamo razloga da očekujemo da će kompanija ipak osigurati nastavak poslovanja", navodi se u saopštenju Premijer lige.

Liverpul je već obezbedio učešće u Ligi šampiona naredne sezone pošto je takmičenje u engleskom prvenstvu završio na drugom mestu. 'Crveni' nisu trijumfovali u prvenstvu Engleske još od 1990. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: