Terzić: "Klemente zvanično"

Izvor: B92, Politika

Četvrtak, 20.07.2006.

01:38

Default images

Novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije Havijer Klemente doputovaće u četvrtak u 16 i 30 u Beograd a u petak tačno u podne biće predstavljen medijima u Beogradu i Srbiji.

Prvi čovek saveza Zvezdan Terzić u obraćanju novinarima u prostorijama saveza po prvi put je javno saopštio da je 56-godišnji Španac novi (prvi) trener Srbije:

Sa zadovoljstvom mogu da saopštim da smo napravili izvanredan posao i da je Havijer Klemente u ovom trenutku najbolje rešenje za srpski fudbal, kazao je predsednik FSS. S Klementeom sam stupio u kontakt pre desetak dana. Sreli smo se na Majorki i bili zajedno dva dana. Razgovarali smo šest sati. Informisao sam ga o svemu što je tražio i izložio mu naš plan. Hteo je, između ostalog, da se dobro upoznamo, zapravo da vidi kakav je čovek s kojim će da sarađuje. Najmanje vremena smo potrošili oko finansijskih detalja. Znao sam da je stisak ruke s Baskijcem jači od svakog ugovora“.

Ugovor je faksom već potpisan u utorak, a Klemente će u četvrtak oko 16,30 časova doputovati u Beograda iz Bilbaoa preko Milana:

Dovoljno je da se pogleda njegova biografija, pa da se vidi o kakvom se stručnjaku radi. Šest godina je bio na čelu španske reprezentacije. Nikada nije bio bez posla. Harizmatičana je ličnost, sa velikim autoritetom i integritetom, potpuno posvećen radu, poznat po gvozdenoj disciplini. U svim sredinama u kojima je radio imao je fenomenalan odnos s igračima, pravi čovek da dovede u red razbijenu vojsku. Od njega očekujemo da reprezentacija bude na završnom turniru Evropskog prvenstva. Da je podmladi, a nivo našeg fudbala podigne na najvišu stepenicu. Jednom rečju da udahne novi kiseonik fudbalskoj Srbiji”.

Beogradski mediji danima su špekulisali za koju sumu je Klemente potpisao dvogodišnji ugovor. Nezvanično, u pitanju je suma od oko 700 hiljada evra za dve godine. Osnovni cilj – plasman na EP 2008:

U situaciji u kojoj se nalazi većina naših ljudi ne bi bilo korektno da kažem kolika je suma u pitanju. Za naše prilike je velika, ali je pet puta manja od one koju je Klemente dobio kada je bio selektor Španije ili od klubova u kojima je radio. Finansijski efekti nisu glavni razlog da se prihvati posla. Veliki ciljevi se ne mogu ostvarivati ako se nema novac. Mi se ne finansiramo iz tuđeg budžeta, već stvaramo pare i obavezni smo da ih i dalje pravimo.

Na pitanje koliko će vremena Klemente provoditi u našoj zemlji Terzić je odgovorio da selektoru prepušta da odluči, ali je naglasio da je dogovoren svestran rad: održavanje seminara i kampova, trenerskih škola, čak prisustvo na nekim drugoligaškim utakmicama ili mečevima u drugim zemljama gde igraju naši igrači... U stvari novi selektor će ići u susret problemima, konstatovao je predsednik FSS, a neće ih čekati da oni dođu ovde da ih rešava” rekao je Terzić koji je dodao da jezička barijera neće biti nikakav problem.

Havijer Klemente je 1981.godine po prvi put stigao na glavnu fudbalsku mapu Španije kada je preuzeo tim Atletiko Bilbaoa. Od tada pa do danas spisak klubova koje je vodio je veliki: Espanjol,Atletiko Madrid,ponovo Atletik, ponovo Espanjol, reprezentacija Španije od 1992-1998,Betis,Real Sosijedad, Tenerife, Espanjol, Atletik i konačno od petka i selekcija Srbije…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: