50 godina od tragedije Mančestera

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.02.2008.

21:20

Default images

Prošlo je 50 godina od kada se avion sa fudbalerima Mančester junajteda srušio ubzo posle poletanja sa minhenskog aerodroma, ali uspomena na osmoricu mladih igrača koji su poginuli nije izbledela.

Tragedija se dogodila 6. februara 1958. godine.

Fudbaleri Mančester junajteda obeležiće godišnjicu, a odbranu titule u nacionalnom šampionatu posvetiće "Bezbijevim bebama", kako su zvali ekipu koju je nekada vodio Mat Bezbi.

"To je značajan događaj koga se sećamo gotovo svakog dana, a 50. godišnjica je velika prilika da podsetimo ljude kako je to dobar tim bio", rekao je Bobi Čarlton, jedan od preživelih igrača Bezbijevog tima.

U sredu u 15:04 biće tačno 50 godina od avionske nesreće, a preživeli i navijači Mančestera pridružiće se treneru Aleksu Fergusonu i sadašnjim fudbalerima na obeležavaju godišnjice na "Old trafordu".

Bezbijev tim, koji je osvojio dve titule šampiona Engleske, igrao je tada odlično u Kupu šampiona, a vraćao se sa utakmice iz Beograda, gde je igrao sa Crvenom zvezdom.

Meč u Beogradu završen je 3:3, ali je Mančester prošao dalje jer je prvom meču pobedio sa 2:1.

Tim Mančester junajteda stigao je čarterom na aerodrom u Minhenu, odakle su krenuli ka Engleskoj. Posle dva pokušaja uzletanja, pilot je u trećem pokušaju uspeo da poleti, ali se zbog loše piste i snega avion na kratko vinuo u vazduh i ubrzo srušio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: