Huan Manuel Fernandes - Argentina ipak ima budućnost

Selekcija Argentine jedan je od favorita za visok plasman na Mundobasketu. Ipak, Turska i London znače i definitivni odlazak u legendu trofejne generacije koju predvode Đinobili, Oberto, Skola…

Izvor: B92

Nedelja, 22.08.2010.

14:44

Default images

Mnogi od njih kao najveći problem argentinske košarke navode “život posle njih”, odnosno nedostatak talenata i novca za sistemsku potragu I otkrivanje novih igrača. Međutim, na zalasku karijera velikih igrača, jedan momak koga mnogi vide kao predvodnika novog talasa ima priliku da uči od velikana.

Njegovo ime je Huan Manuel Fernandes, bek koji igra za poznati američki univerzitet “Templ” u Filadelfiji. Simbolike radi, na tom koledžu košarku je igrao sjajni bek Pepe Sančes, a “mali” Huan Manuel ima košarkaške krvi, otac mu je nekadašnji poznati bek argentinske reprezentacije Gustavo “Lobito” Fernandes.

Talentovani tinejdžer odigrao je na U19 SP na Novom Zelandu važnu ulogu u svom timu, postigavši na devet mečeva u proseku 8,4 poena i po3,6 asistencija i skokova.



Iako je izgledalo kao da će Fernandes odabrati da ode u bilo koji veliki evropski klub, gde bi sigurno imao solidnu minutažu, njegova majka, koja je završila koledž u Sjedinjenim Američkim Državama, urgirala je i da sin dobije fakultetsku diplomu... tada se u priču "umešao" i sâm Pepe Sančes.

Pepe je poslao Huanu i-mejl u kome mu je objasnio zbog čega bi bilo dobro da zaigra za Templ.

"Kada mi je karijera krenula uzlaznom putanjom, stvarno nisam znao kako ću da je nastavim. Razmišljao sam da odem u Evropu, a onda sam dobio mejl od Pepea i ostalo je istorija", navodi Fernandes.

Huan je na Templ stigao u decembru 2008, gde je proveo svega tri dana pre nego što je odigrao svoj prvi meč za koledž.

"U početku je bilo teško. Većina mladih igrača želi da na brzaka i lako zaradi "evropske" pare, ali ja sam hteo da učim. Mnogima odlazak na fakultet smatraju žrtvom, što je nebulozno", priznaje Fernandes, koji je do kraja svoje prve sezone u SAD odigrao 23 meča, dok je održavao solidan prosek na fakultetu.

Dobre igre I veliko samopouzdanje koje je stekao na “kraju sveta” sigurno je preneo i u Filadelfiju, gde je već dobio nekoliko utakmica za svoj koledž šutevima uz zvuk sirene, dok je u decembru 2009. proglašen za igrača meseca konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: