Istanbul - Abdi Ipekči Arena, Sinan Erdem Dom

Istanbul je najveći i svakako najpoznatiji Turski grad. Sa populacijom od 12.8 miliona stanovnika druga je najveća metropolitska oblast u Evropi. On je jedini metropolis u svetu koji se nalazi na dva kontinenta.

Izvor: AK

Ponedeljak, 16.08.2010.

20:46

Default images

Istanbul je kulturni, ekonomski i finansijski centar Turske. Grad prebogate istorije i spomenika, a njegov simbol svakako je Aja Sofija, nekadašnja crkva i džamija, a danas istorijski muzej. U njemu će se maravno igrati i finale, a biće jedini grad domaćin sa dve arene. U Abi Ipekči će igrati ekipe iz grupe B, dok će se završnica održati u impozantnom Sinan Erdem Domu.

Abdi Ipekči Arena

Legendarna Abdi Ipekči Arena u Istanbulu otvorena je 1986. godine, a ima kapacitet od 12.500 mesta. To je najstariji objekat koji će ugostiti učesnike ovogodišnjeg Svetskog prvenstva, a u njoj će nastupati timovi iz grupe B gde se nalaze i Sjedinjene Američke Države. Ime je dobila po ubijenom novinaru i boriu za ljudska prava, a dom je tri najbolja turska košarkaška tima - Efes Pilsena, Fenerbahče Ulkera i Galatasaraja. 2001. godine bila je domaćin završne faze Eurobasketa na kojem je trjumfovala Jugoslavija, a 1992. godine Partizan je u njoj postao prvak Evrope u košarci.

Sinan Erdem Dom

Nokaut faza Mundobasketa održaće se u Sinana Erdem Domu kapaciteta 16.000 mesta. Ono je najveća sala u Turskoj, i jedna od najvećih u Evropi (ne za košarku), a otvorena je u aprilu 2010. godine. Izgradnja ovog gigantskog kompleksa koštalo je 35 miliona evra, 15 više od prdviđenih. Za potrebe koncerata kapacitet se može povećati na 22.500 mesta. Sinan Erdem Dom je dobio ime po bivšem predsedniku Nacionalnog olimpijskog komiteta Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: