Hjustonu potrebna još jedna lopta, Dončić i Porzingis prete iz senke

Portal B92 Vam je do sada predstavio pet divizija NBA lige pred početak nove sezone, a sada dolazimo do poslednje, do Jugozapada.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 20.10.2019.

09:00

Hjustonu potrebna još jedna lopta, Dončić i Porzingis prete iz senke
EPA/LARRY W. SMITH CORBIS OUT

Jugozapadna divizija donosi mnogo intrige i neizvesnosti, a, kada se sve sabere i oduzme, ima ogroman potencijal.

Kao prvi favorit za osvajanje ove divizije, a jedan od glavnih za osvajanje cele lige, ističu se Hjuston Roketsi.

Ne smeju se zaboraviti ni Dalas Maveriksi, koj će ove sezone biti mnogo jači nego prethodne, kao ni Popovičevi San Antonio Sparsi.

Od Memfis Grizlisa nećemo moći mnogo toga da vidimo, izuzev partija Marka Gudurića, dok će dosta oči biti uprto u Nju Orleans Pelikanse.

Prošle sezone diviziju je osvojio Hjuston, drugi put zaredom i treći put ukupno. Dominaciju Jugozapadom ima San Antonio, sa devet trofeja.

Memfis ni ove sezone neće doći do prve pobede, gledajući roster kojim raspolažu, a kao favorit iz senke javlja se upravo Dalas, predvođen Kristapsom Porzingisom i Lukom Dončićem.

Pročitajte još:
* Ludo NBA leto i tvit koji bi mogao da ih košta milijarde dolara
* Čuvajte se Irvinga i nepredvidivih Niksa
* Ima li ko jači – Janis napada titulu
* Protiv Majamija se niko neće naigrati
* Denver vodi glavnu reč, Jokić dobio savršenog partnera
* Žurka u Stejpls centru, gde su Srbi među "kraljevima"?
Photo by Lintao Zhang/Getty Images
San Antonio Spars (48-34)

Još jedna sezona sa više pobeda nego poraza sa Sparse, ali sezona koju neće dugo pamtiti.

Sparsima je dosta vremena bilo potrebno da se oporave od odlaska Kavaja Lenarda i to se videlo u velikom broju mečeva prošle sezone.

Plej-of je u nekoliko navrata bio pod znakom pitanja, a na kraju je sezona završena veoma tesnim ispadanjem iz plej-ofa u prvoj rundi, od Denver Nagetsa posle sedam mečeva.

Sparsi su zadržali većinu rostera od prošle sezone i nisu napravili nijednu izrazito bitnu promenu, uglavnom dovodeći i otpuštajući igrače koji su samo bili deo rotacije.

Okosnica ekipe Grega Popoviča ponovo je biti Demar Derozan i Lamarkus Oldridž, uz potencijalno značajno veću podršku ostalih nego pre godinu dana. Ekipu su pojačali Demari Kerol (Bruklin) i Trej Lajls (Denver), dok je draftovan mladi Hrvat Luka Šamanić. Otišli su Davis Bertans (Vašington) i Dante Kaninghem, čije se napuštanje neće mnogo osetiti.

Popovič je, u svom maniru, još jednom izabrao da nastavi da razvija i unapređuje ono što ima i da ne pravi neke radikalne i rizične poteze.

Problem za Sparse će verovatno biti isti kao i prošle sezone - nedostatak čistog kvaliteta koji je prekopotreban u današnje vreme kako bi se napadala titula.

Oldridž i Derozan će doprineti na svoje načine, ali deluje kao da ni ove sezone neće imati preterano dobru podršku i da će im momenti nekonstantnosti doći glave i doneti neke zabrinjavajuće poraze.

Sparsi će svakako biti konkurentni za plej-of, ali im trenutno sedma pozicija Zapada koju su zauzeli prošle sezone deluje kao realnost i ove.
AP Photo/Karen Pulfer Foæt
Memfis Grizlis (33-49)

Memfis je krajem prošle sezone rešio da rasturi ekipu i da svesno uđe u tzv. "tankovanje" ove godine.

Oni su rešili da dugogodišnjeg centra i plejmejkera trejdom oslobode patnje koju su prethodnih par godina morali da trpe kao "grizliji" i da naprave "čistku".

Konli je trejdovan u Jutu za Grejsona Alena, još par igrača i nekoliko pikova, dok je Mark Gasol završio u Torontu za Jonasa Valančunasa, Delona Rajta i Si Džeja Majlsa.

Memfis u narednu sezonu ulazi sa nekoliko mladih talenata od kojih može da se očekuje dosta u budućnosti.

Krilni centar Džeren Džekson Junior i prošle sezone je pokazao koliko može a još bolje partije očekuju se i ove.

Dža Morent ima ogroman potencijal na poziciji plejmejkera i mogao bi već tokom prve sezone u ligi da opravda visoku poziciju na draftu. Dilon Bruks je neko od koga se dosta očekuje ali ko još nije pokazao šta sve ume, a za poziciju "dva" boriće se sa perspektivnim Grejsonom Alenom gde bi ta vrsta konkurencije mogla da pomogne obojici.

Valančunas je jedno vreme bio najbolji centar Evrope i pokazivao zavidne partije u dresu Reptorsa, ali je u prethodnih par godina značajno posrnuo. Upravo bi u Memfisu mogao da se ponovo pronađe i da, za par godina, bude ključ uspeha ove ekipe.

Tu je, naravno, i naš Marko Gudurić, 24-godišnjak koji je upao u pravu sredinu na početku NBA karijere.

Gudurić iza sebe ima očajno odigrano Svetsko prvenstvo u dresu Srbije, ali pred sobom ima dugu NBA sezonu u kojoj će imati vremena da se pokaže Amerikancim i da polako, ali sigurno zaradi sve više i više minuta.

Veliko je pitanje kako će se Gudurić adaptirati na NBA ligu i koliko će mu biti potrebno da pruži fenomenalne partije koje smo do sada gledali od njega u Crvenoj zvezdi i Fenerbahčeu.

Memfis će ove sezone biti na samom dnu tabele, to je evidento. Ali, budućnost nije toliko crna...
Photo by Bob Levey/Getty Images
Hjuston Rokets (53-29)

Hjuston je napravio ključne promene proteklog leta i one bi mogle da ga lansiraju pravo u finale NBA lige, ali i da ga značajno koštaju.

Kako je verovatno svakom pratiocu NBA lige već poznato, u Teksasu ćemo ove sezone ponovo gledati dinamični duo u vidu Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena.

Roketsi su poslali šta su imali u Oklahomu i doveli dugogodišnju prvu zvezdu te ekipe, usput se rastavši sa Krisom Polom.

Glavni problem tandema Vestbruk-Harden je jasan - košarka se igra samo sa jednom loptom.

Ipak, takvu vrstu problema najavljivali su i kada je Pol dolazio u Hjuston, pa ona često nije postojalo, a dodatna olakšavajuća okolnost je ta što se Vestbruk i Harden dobro poznaju i što imaju odličan odnos, za razliku od Džejmsa i Krisa.

Rajan Anderson se vratio u Hjuston, dok je dolaskom Tajsona Čendlera pružena dostojna konkurencija Klintu Kapeli, ali se ništa suštinski nije promenilo u ovoj ekipi sem pomenute rokade. Roketsi su prošle sezone imali zavidan učinak, bili četvrti na Zapadu sa samo pobedom manje od drugoplasiranog, ali njima nikada nije bio problem učinak u regularnom delu lige.

Problem je već nekoliko sezona unazad bio Golden Stejt, koji je redovno izbacivao Roketse i bio njihov "kriptonit".

Fizionomija tima se neće preterano promeniti. Vestbruk je neko ko voli polu-distancu, ali ako je Kris Pol koji je "živeo" od iste mogao da je se koliko-toliko odrekne, moći će i on.

Igra u tranziciji napredovaće značajno i to će sve izuzetno svideti treneru Majku D'Antoniju, a ukoliko momak koji sada već standardno beleži tripl-dabl u proseku bude igrao kao prethodnih godina i ukoliko bude podjednako zdrav...

Sve je moguće za ovu ekipu Hjustona, i poraz od, na primer, Jute u prvoj rundi plej-ofa, i veliko finale NBA lige i osvajanje titule.
EPA-EFE/JASON SZENES SHUTTERSTOCK OUT
Nju Orleans Pelikans (33-49)

Pelikansi su prošle sezone bili pod milosti i nemilosti Entonija Dejvisa, koji je tokom sezone naprasno odlučio da mora da napusti ekipu i to je morao svima i odmah janvo da kaže.

Posledice Dejvisovog "primadonizma" videle su se i na Lejkersima i na Pelikansima i ekipa koja je manje od godinu dana pre toga bila najveće iznenađenje plej-ofa bila je u raspadu.

Dejvis je malo igrao, malo nije. Bio je i dalje dobar, ali Nju Orleans nije, kao tim.

"Orbva" je trejdovan u Lejkerse i ispunila mu se velika želja da zaigra sa Lebronom Džejmsom, ali Pelikansi su izuzetno dobro prošli u toj transakciji.

Ekipu su pojačale mlade zvezde u stvaranju, Lonzo Bol, Džoš Hart i Brendon Ingram. Pored njih ekipu su pojačali Derik Fejvors (Juta), Nikolo Meli (Fenerbahče) i Džej Džej Redik (Filadelfija), a na draftu su - dominirali. Sa prvog mesta izabran je Zajon Vilijamson, momak oko kojeg je napravljen najveći "hajp" u istoriji košarke.

Pored njega izabrani su zanimljivi prospekti u vidu Nikela Aleksander-Vokera i Džeksona Hejsa, ali su sve oči bile uprte u Zajona.

Momak koji je težak kao Boban Marjanović a skočan kao Vins Karter mogao bi da dominira NBA ligom, a mogao bi da bude i veliko razočaranje.

Šta sve ume Vilijamson je pokazao u predsezoni sa par odličnih partija, ali je zatim usledilo ono oko čega će se brinuti celu karijeru - povreda kolena zbog koje će morati da propusti početak sezone.

Pelikansi imaju mlad, perspektivan i zanimljiv roster, a dolaskom par iskusnih igrača sve kockice bi mogle da se poklope pre nego što to iko očekuje.
Darry Dyck/The Canadian Preš via AP
Dalas Maveriks (33-49)

Ekipa Luke Dončića postaje ekipa Kristapsa Porzingisa i Luke Dončića od ove sezone, a nebo je granica.

Odlaskom Dirka Novickog Dalas je ekspresno došao do novog igrača Ol-star kalibra, ali i lidera na terenu i van njega u vidu mladog Slovenca, što je moglo da se vidi i tokom njegove prve sezone.

Luka je vukao Mavse dugo, igrajući isto onako kako je igrao u reprezentaciji i u Realu - sa mnogo samopouzdanja i uspeha.

Ipak, Dalasu je bilo jasno da samo sa Dončićem kao Ol-star igračem neće biti moguće da naprave talas u ligi, pa su se usred sezone, koja im nije išla uopšte loše (na oko 50 posto pobeda), "rasture" ekipu.

Iz tima su otišli Denis Smit Junior, Ves Metjuz i Diandre Džordan, a zauzvrat došli Kortni Li, Tim Hardavej i Porzingis. Dolaskom Porzingisa se znalo da Letonac neće moći da se priključi ekipi do kraja sezone i to je bilo potpuno okej za Marka Kjubana i Rika Karlajla. Gradila se budućnost, strpljenje je bilo ključ.

Porzingis je izgledao dobro u pripremnom periodu i biće spreman od samog starta, a evropska konekcija koju može da ima sa Dončićem biće nezgodna za apsolutno svaku ekipu.

Zanimljivu ulogu bi mogao da ima naš Boban Marjanović, koji je letos napustio Filadelfiju i prešao u Mavse. Dalas nije preterano dobar na poziciji centra i, ukoliko Porzingis i dalje bude insistirao da ne igra na istoj, Bobi bi mogao da oseti neke bitnije minute.

Ipak, očekivati da NBA treneri respektuju ne tako davno najboljeg centra NBA lige je ravno čudu, tako da ćemo analize ostaviti za kasniji period sezone.

Dalas bi u narednih par godina, uz dodatno sklapanje kockica, mogao da bude jedan od glavnih favorita za osvajanje NBA lige. To još nije slučaj, ali nemojte se začuditi ako "evropski" Mavsi dogiraju daleko već sada.

I da, ukoliko navijate za Dalas – zahvalite se Niksima.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: