Srbi i Hrvati u borbi za finale: Duel rivala i prijatelja

Dejvis kup tim Srbije ima novu veliku priliku da se plasira u finale elitnog takmičenja, u istorijskom okršaju sa Hrvatskom.

Izvor: Zoran Kecman

Četvrtak, 02.12.2021.

10:15

Srbi i Hrvati u borbi za finale: Duel rivala i prijatelja
Foto: Profimedia

Teniska groznica trese Balkan, sudar komšija i velikih teniskih prijatelja, jedna je od tema dana u teniskom svetu.

Reč je o sudaru dva tima koji su u istoriji imali prilike da ukupno tri puta osvajaju čuvenu „salataru“. Hrvatska je slavila dva puta sa po 3:2, prvi put 2005. u Bratislavi protiv Slovačke, a poslednji 2018. godine u Lilu sa Francuskom.

Dok je Srbija jedini put trofej osvojila 2010. godine u onoj čuvenoj pobedi nad Francuzima u Beogradskoj areni od 3:2.

Uz to, Hrvati se bore za četvrto finale, a Srbija za treće.

Kako god bilo, susret na tlu Madrida daje i jednima i drugima priliku da ispišu nove svetle stranice istorije, ali gledajući na papiru, Srbija je favorit u ovom meču.

* Đoković o Hrvatima: Nije obično polufinale
* Đoković: Za Srbiju sam uvek tu
* Troicki: Ponosan sam na ceo tim
* Hrvati već pišu o Đokoviću i Srbiji – okršaj za istoriju

Treći okršaj: Srbija u pobedama vodi 2-0

Foto: Profimedia
Ovo će biti treći sudar dva tima u takmičenju Dejvis kupa, a u oba prethodna meča, slavila je Srbija i to veoma ubedljivo.

Zanimljivo je da su prvi put od osamostaljenja, obe zemlje igrale u četvrtfinalu takmičenja, 2010. u Splitu.

Tada su Novak Đoković, sadašnji selektor Viktor Troicki, Janko Tipsarević i Nenad Zimonjić slavili sa velikih 4:1.

Poene Srbiji doneli su Novak Đoković, pobedama nad Ivanom Ljubičićem, 7:6 (3), 6:4, 6:1 i Marinom Čilićem, 6:3, 6:3, 6:2, te Janko Tipsarević nad Antonijem Veićem, 6:2, 7:6 (2), kao i Tipsarević i Zimonjić u dublu, protiv Čilića i Ivana Dodiga, 7:6, 6:2, 6:4.

Jedini poen Hrvatima doneo je tada Marin Čilić pobedom nad Viktorom Troickim, 6:4, 7:5, 6:2.
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Igrali su Srbi i Hrvati i pet godina kasnije, u Kraljevu kada su naši momci slavili sa 5:0.

Bio je to sjajan trijumf ekipe koju je sa klupe predvodio tadašnji selektor Bogdan Obradović.

Novak Đoković je pobedio Matu Delića sa 6:3, 6:2, 6:4, Troicki je bio bolji od Borne Ćorića, 4:6, 1:6, 6:3, 6:2, 6:1, kao i od Mate Delića, 6:4, 6:3, dok je Filip Krajinović slavio protiv Franka Škugora, 6:4, 6:2.

Dubl Đoković/Zimonjić savladao je Škugora i Marina Draganju 6:3, 6:4, 6:1.

Kakve su snage?

Foto: Profimedia/Oscar Barroso/DPPI/LiveMedia
Bez dileme, Srbija u ovom susretu ima ulogu favorita na papiru, barem ako se gledaju pozicije igrača u singlu.

Hrvate u ovom duelu predvodi iskusni Marin Čilić koji je 30. na ATP listi, dok su Nino Serdarušić (243) i Borna Gojo (279) daleko iza.

Ipak, imaju najjači dubl sveta, Mate Pavić i Nikola Mektić su broj jedan i dva na listi dublova i tu su svakako u prednosti.

Ipak, Novak Đoković kao broj jedan u singlu, pokazao se proteklog dana i kao odličan u dublu, pa i tu treba očekivati žestoku borbu, bez obzira na snagu hrvatskog dubla.

Koga god da selektor Viktor Troicki izabere za drugi singl (Krajinović, Lajović, Kecmanović), trebalo bi da bude u prednosti u odnosu na Goju i Serdarušića.

Kako god bilo, selektor Srbije Viktor Troicki kaže da će to biti prilika da svi ljubitelji tenisa uživaju u velikoj borbi dva tima.

Nadam se da će se niz naših pobeda nastaviti. Naravno da ćemo ići na pobedu, koncentrisaćemo se na sve mečeve, iako smo jaki bliski prijatelji sa svima iz hrvatskog tima. Nadam se da će sve biti dobro i da će naš tim pobediti na kraju“, rekao je Troicki.

I Nikola Pilić, nekadašnji savetnik u Dejvis kup timu Srbije, ali i bivši selektor hrvatskog tima, smatra da je Srbija u prednosti.

Biće veliki posao sa Srbijom da se dođe do 1:1 posle singlova, jer su njihova dva broja dva jača za klasu od Goje i Serdarušića, u kakvoj god oni bili formi. To opet u sportu nikad nije garancija, videli smo to poslednja dva ili tri dana na turniru“, rekao je Pilić za „Večernji list“.

Međusobni skor igrača

Foto: Profimedia/CHRISTOPHE SAIDI/SIPA
Kada se pogleda kako su do sada igrali, sve je poprilično jasno.

Niko do srpskih tenisera se do sada nije sastajao sa Serdarušićem ili Gojom na ATP turnirima.

Krajinović, Kecmanović i Lajović su svakako daleko bolje plasirani od njih i samim tim imaju ulogu favorita, ali Dejvis kup je takmičenje u kome su se dešavala razna iznenađenja, o čemu svedoči i ovogodišnji finalni turnir, tako da opuštanja neće biti.

Borna Gojo je upisao već dve izuzetne pobede u ovom ciklusu takmičenja, pobedio je Aleksaja Popirina sa 7:6 (5), 7:5 i Italijana Lorenca Sonega, 7:6 (2), 2:6, 6:2.

Nino Serdarušić je pobedio Mađara Fabijana Marošana, 6:4, 6:4, ali se jasno nameće da će pored Čilića, singl igrati najverovatnije Gojo, dok je u dublu sve jasno.

Mektić i Pavić su dobili sva tri dubla do sada(Mađarska, Australija, Italija) sa po maksimalnih 2:0 u setovima, tako da je jasno da se najviše uzdaju u taj poen.

Konačno, što se tiče okršaja dvojice najboljih u singlu, Novaka Đokovića i Marina Čilića, Srbin je u velikoj prednosti jer ima skor 17:2.

Poslednji okršaj Novak je dobio bez borbe u četvrtfinalu Madrida 2019. godine, a pre toga su igrali na ATP Finalu 2018. u Londonu kada je Novak pobedio sa 7:6 (7), 6:2.

Kako će sada biti, ostaje da se vidi, ali ovo će im biti prvi put da igraju na neutralnom terenu, u Madridu.

U sasvim drugačijoj atmosferi od one na koju smo navikli godinama unazad kada je reč o takmičenjima Dejvis kupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: