WTCC: Dvostruki trijumf Hafa

Vozač Ševroleta Robert Haf slavio je na obe trke trećeg vikenda ovogodišnjeg Svetskog šampionata turing automobila na „Monci“.

Izvor: B92

Nedelja, 15.05.2011.

21:01

Default images

Haf je na legendarnoj pisti došao do ukupnog broja od četiri trijumfa ove sezone, a do sada je voženo šest trka.

Na obe trke u Italiji, Britanac je vodio veliku borbu sa timskim kolegama, a i tokom prepodneva i popodneva odmah iza njega našao se aktuelni svetski šampion Ivan Miler.

Prva trka je bila jedna od najtežih tokom moje karijere jer sam 90 odsto vremena proveo gledajući iza sebe i pokušavajući da pogodim šta će moje timske kolege uraditi. Na drugoj sam, posle lošeg starta, došao sam do vođstva, ali me je Ivan vrlo brzo sustigao, ali sam uspeo da se oduprem, uprkos kontaktu. Ovo je bio start sezone iz snova za mene, ali je još uvek rano i mnogo još trka je pred nama“, rekao je Haf.

Na prvoj trci, u borbu sa Hafom i Milerom umešao se i Alan Menu, a vozači Ševroleta se nisu štedeli između sebe, da su u nekim trenucima bili na samoj granici fer vožnje. Ta bitka je kulminirala kontaktom između Milera i Menua, posle kojeg je Švajcarac završio pored staze. Francuz je do cilja uspeo da zadrži drugo mesto, ali je posle trke kažnjen zbog tog incidenta i na narednoj trci će startovati deset mesta iza onog do kojeg dođe u kvalifikacijama.
© FIA WTCC
Treće mesto na kraju je zauzeo vozač Seata Tiago Monteiro, sa samo 30 hiljaditinki prednosti u odnosu na Norberta Mihelisa, a iza su sledila još dvojica vozača u privatnim BMW-ima Tom Koronel i Kristijan Poulsen. Deril O'Jang, Havijer Vilja, Franc Engstler i Fredi Bart kompletirali su prvu desetoricu.

Haf je na drugoj trci ponovo vodio veliku borbu sa Milerom, koja je kulminirala kontaktom u krivini Parabolika, posle kojeg su obojica, ipak, uspeli da ostanu u trci. Iza njih je, takođe, bilo zanimljivo, pošto su Monteiro, Mihelis, Poulsen, Gabrijele Tarkvini u Seastu i O'Jang menjali pozicije u svakom krugu.

Kada je Poulsen uspeo da se odvoji od ostalih vozača, njima su se pridružili i Engstler i Vilja. Na kraju, Monteiro je prošao kroz cilj kao četvrti, a pratili su ga Menu, O'Jang, Mihelis, Vilja, Engstler i Tarkvini.

Na čelu generalnog plasmana, Haf sada ima 120 bodova, a prate ga Miler sa 84 i Menu, sa pet manje. U poretku konstruktora, Ševrolet je sada prvi sa 242 boda, ispred Seata sa 150.

Naredne trke u šampionatu voze se na stazi “Hungaroring” u Mađarskoj 5. juna.

Pored trka Svetskog šampionata turing automobila, na legendarnoj “Monci” ovog vikenda su vožene i trke u okviru Formule Reno i Auto GP serije.

Formula Reno: Pobede Korjusa i Rikarda

Estonac Kevin Korjus i Danijel Rikardo iz Australije ostvarili su pobede u okviru Formule Reno. Korjus je trijumfovao na prvoj trci, voženoj u subotu, dok je Rikardo slavio dan kasnije.
© 2006-2011 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Korjus je posle odličnog starta pretekao Roberta Vikensa, koji se nalazio u prvom redu, a potom je iskoristio grešku osvajača pol pozicije Cesara Ramosa. Uprkos napadima Kanađanina, Korjus je na kraju došao do drugog trijumfa ove sezone.

Trka je bila veoma teška. Sredinom trke, Vikens se opasno približio i ja sam napravio malu grešku, ali je on već u sledećem krugu odustao zbog problema sa motorom”, rekao je Korjus posle trijumfa.

Kao drugi kroz cilj prošao je Žan-Erik Vernj iz Francuske, dok je treći bio Rus Danil Move, ispred Krisa vander Drifta, Brendona Hartlija, Rikarda, Stefana Rikelmija I Valtera Grubmilera.

Druga trka je takođe bila zanimljiva pošto je kao pobednik kroz cilj prošao Vernj, ali je trijumf na kraju pripao Rikardu. Australijanac je bio odmah iza francuskog vozača, ali je on posle trke kažnjen sa deset sekundi pošto nije držao trkačku putanju.

Do tog incidenta došlo je u desetom krugu, kada je Rikardo pokušao da pretekne Vernjea, ali je Francuz uspeo da se zadrži ispred tako što je isekao šikanu, ali mu je kazna stigla posle prolaska kroz cilj. Na kraju, Rikardo je došao do trijumfa ispred Aleksandera Rosija iz Sjedinjenih Država i Vernjea, a iza su sledili Ramos, Albert Kosta, Van der Drift, Nelson Panćijatići i Serhio Kanamasas.

U generalnom plasmanu vodi Vernj sa 90 bodova, ispred Rosija sa 73 i Vikensa, koji je sakupio 71.

Naredne trke u Formuli Reno na programu su u okviru vikenda Formule 1 u Monte Karlu, 28. i 29. maja.

Auto GP: Venturini i Onidi slavili

Vikend Auto GP serije u Monci obeležili su trijumfi Đovanija Venturinija i Fabija Onidija.
© AutoGP.org 2010
Venturini je posle najboljeg vremena na treninzima, a potom i kvalifikacijama, potpuno dominirao na prvoj trci na legendarnoj stazi i tako došao do prve pobede u toj seriji. Uz njega, na podijumu su se našli Luka Filipi i Samuele Butareli, a iza su sledili Sergi Afansijev, Kevin Ćekon, Marko Barba, Paskvale Di Sabatini i Onidi.

Na drugoj trci, zahvaljujući osmom mestu na prvoj, Onidi je startovao sa pol pozicije i vrlo brzo je uspeo da se odvoji od pratilaca. Na kraju, tri sekunde iza njega bio je Adrijen Tambej, dok se na treći stepenik pobedničkog postolja popeo Ćekon. Četvrti kroz cilj je prošao Barba, ispred Venturinija, Filipija, Adrijana Zauga i Butarelija.

U generalnom plasmanu trenutno vodi Venturini sa 32 boda, ispred Filipija sa 23 i Onidija, koji ima 22.

Naredne trke Auto GP voze se na “Hungaroringu” za dve nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: