Bobi Marjanović za B92: Ne znaju oni šta ja sve mogu

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 26.10.2015.

08:00

Default images
Beta/AP Photo/Darren Abate

Dva dana ga dele od prve zvanične utakmice u NBA ligi u dresu ’Mamuza’, u duelu sa Oklahoma Siti Tanderom i posle dva meseca priprema kaže da je potpuno spremno čeka. U intervjuu za B92, Boban Marjanović je otkrio da li se privikao na život i košarku u Sjedinjenim Državama, kako je biti deo legendarnog tima najjače lige na svetu i još ponešto...

U dosadašnjem delu karijere, tokom kojeg je, između ostalog, igrao i za Hemofarm, Žalgiris, Nižnji Novgorod i Crvenu zvezdu, 221 centimetar visok centar je igrao samo u Evropi. Poznato je da postoje određene razlike između košarke na ’Starom kontinentu’ i u Americi, a Marjanović ističe da se polako privikava.

Nisam se navikao, bar ne u potpunosti. Polako napredujem, ulazim u ’štos’. Zaista mi je drago što idem uzlaznom putanjom, što nemam nikakvih trzavica“.

Ono što je nas posebno zanimalo je to kako se popularni Bobi navikao na pravilo ’tri sekunde u odbrani’.

Nije to neko teško pravilo kao što neki misle. Jeste drugačije u odnosu na ono što imamo u Evropi jer moraš da se krećeš. Ali nije to nešto nemoguće, uvek možeš da dotakneš protivničkog igrača, bilo da je onaj kojeg čuvaš ili neki koji protrčava u reket“.

Prelaskom u redove Sparsa, Marjanović je dobio priliku da radi sa jednim od najboljih košarkaških stručnjaka današnjice – Gregom Popovičem. Za dosadašnju saradnju, srpski košarkaš ima samo reči hvale, uz naglasak da još nije dobio priliku da sa njim razmeni nekoliko srpskih reči.
Beta/AP Photo/Wilfredo Lee
Sjajno je raditi sa Gregom. On je veliki čovek i vrhunski trener. Osećam privilegiju što sam deo ovog tima i što za trenera imam takvog velikana. I ne samo to, već što za saigrače imam igračke veličine kakve su Tim Dankan, Manu Đinobili i Toni Parker“.

Od svih saigrača, za Marjanovića se definitivno izdvaja legendarni Tim Dankan. Bobi će izvesno biti jedna od Dankanovih zamena, pošto obojica igraju na poziciji centra, pa naglašava da mu je drago što ga je iskusni košarkaš uzeo pod svoje.

Generalno, Tim je čovek koji voli da pomaže drugima. Izgleda da sam mu ja posebno simpatičan, pa mi svaki put pomaže, kad god mi zatreba. I to nije takozvano pomaganje, da mi odmogne, već u najpozitivnijem smislu. Upijam svaki savet koji mi dâ, drago mi je što imam priliku da mnogo toga čujem od njega. Trudim se da sve ono što mi kaže prenesem na teren, a uz to i pokupim neke njegove pokrete koliko god mogu. Jer, tako mogu samo da budem bolji u košarkaškom smislu, a on time pokazuje koliko je veliki igrač. Definitivno je još veći nego što ljudi misle“.

27-godišnji Marjanović otkriva da mu nije bilo svejedno pre nego što se pridružio Sparsima i da je osećao veliku nervozu pred upoznavanje sa novim saigračima. Međutim, brzo je shvatio da nije imao razloga za to.
Beta/AP Photo/Darren Abate
Svi su fenomenalni, nemam za šta negativno da se uhvatim. Odlično su me prihvatili, već sam rekao da su veliki igrači, a prema meni se ponašaju kao da sam već dugo tu, ne kao da sam stigao pre dva meseca. Po dolasku sam odmah shvatio da znaju mnogo toga o meni. Iskreno, malo mi je bila ’frka’ pre upoznavanja sa njima, ali sam shvatio da nije bilo osnova za to“.

San Antonio Sparsi definitivno spadaju u timove koji su obeležili poslednje dve decenije NBA lige, pošto su od 1999. godine osvojili pet šampionskih prstenova. Zbog toga ne čudi što je Bobi istakao da oseća privilegiju što je postao član ’Mamuza’.

Ne osećam nikakav pritisak, samo zadovoljstvo. Mislim da smo baš zbog toga i ovakav tim, predstavljamo pravu veliku familiju koja se drži zajedno. Uživanje i privilegija je igrati za ovaj tim i to vidim kao jedan od razloga zašto Sparsi imaju takvu tradiciju kojoj se svi dive“.

Od Teksašana se pred start svake sezone očekuje mnogo, a takav slučaj je i ove godine, uprkos tome što su tokom predsezone ostvarili dve pobede i četiri poraza. Srpski košarkaš veruje da njegov tim može mnogo, ali ne daje nikakva obećanja.

Svaki tim kada krene sezona puca na visok plasman, pa tako i mi. Želimo da svaki meč odigramo najbolje što možemo, kao što je bio naš poslednji, sa Rokitsima tokom predsezone. Nadam se da ćemo uspeti u svojoj nameri“. Upravo na pomenutoj utakmici, sa Hjuston Rokitsima, koju su Sparsi dobili sa 111:89, Marjanović je zabeležio svoju najbolju partiju. Za 12 minuta na terenu upisao je deset poena, šest skokova i dve asistencije, ali on sam ne izdvaja tu utakmicu.

Mogu reći da sam zadovoljan svim utakmicama koje sam odigrao od početka pripreme. Neki se možda neće složiti, možda statistika nije pokazala moje pravo lice, ali sam na svakoj utakmici dao sve od sebe“.

Od njegovog dolaska, pojedini američki mediji nisu krili oduševljenje da se srpski košarkaš odlično kreće za svoju visinu, a on naglašava da nije otkrio sve svoje karte.

Možda nisu očekivali da ću raditi to što sam radio, ko zna? Mislim da me još nisu dobro upoznali. Drago mi je zbog pozitivnih reakcija na ono što sam prikazao na terenu, ali sam siguran da ne znaju šta ja sve mogu i šta znam. Zbog toga mogu da se dokazujem, a ko zna, možda će mi to i doneti neku prednost u odnosu na rivale“.

Što se tiče debija, koji ga očekuje u sredu uveče na gostovanju Oklahoma Siti Tanderu, Marjanović kaže:

Osećam se prijatno uzbuđeno. Nisam preplašen, sve je kako treba, mada bi strah možda i bio normalan. Jedva čekam tu utakmicu, koliku god minutažu da dobijem ili čak i da ne igram“.
Beta/AP Photo/Rich Pedroncelli
Bobi na pitanje sa kim od saigrača provodi najviše vremena nije mogao da izdvoji jednog, ali je istakao da se raduje što će mu se porodica – supruga Milica i sinovi pridružiti u decembru.

Moji saigrači imaju svoje živote i porodice, tako da se najviše družimo kada smo na putovanjima. Ne idemo stalno na večere ili nešto slično, ali kada smo na putu, uvek smo zajedno. Drago mi je što su me od početka zvali da idem sa njima, nisu me pustili da sedim sâm u sobi ili tumaram po gradu sâm, već su insistirali da idemo zajedno. Moji dolaze uskoro, da beba ojača i da dobije zeleno svetlo za put, jedva čekam. Jesam sâm, ali su svi ovde fini i ljubazni, pa mi olakšavaju dok oni ne stignu“.

Pored Marjanovića, boje Srbije u najjačoj ligi na svetu ove sezone braniće još dvojica srpskih košarkaša – Nikola Jokić u Denver Nagetsima i Nemanja Bjelica u Minesota Timbervulvsa. Zbog brojnih obaveza, njih trojica nisu bili u kontaktu poslednjih nedelja, ali će se to promeniti prilikom prvih susreta njihovih timova.

Nismo se još čuli, mada bi trebalo. Sva trojica smo imali mnogo obaveza, gust raspored od dolaska u Ameriku poslednjih nedelja. Nisam ni stizao da ispratim šta su oni uradili, ali kada budu došli u San Antonio, dočekaću ih kako dolikuje“.

Za kraj, Bobi je otkrio da povreda stopala, zbog koje mu Sparsi nisu dali da igra za reprezentaciju na Evropskom prvenstvu, još nije u potpunosti zalečena, ali da je na dobrom putu da se potpuno oporavi.

Povremeno osećam bol. Nije kao što je bilo pre nekoliko meseci, ali je mnogo bolje. Idem ka boljem, što je dobro i nadam se da će uskoro taj sitan bol prestati i da neću imati više probleme“, rekao je Bobi Marjanović za B92.

Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: