Džikić za B92: "Radovaćemo se posle EP"

Aleksandar Džikić ove sezone pravi čuda sa Krkom iz Novog Mesta – posle plasmana na fajnal-for NLB lige, slovenački tim osvojio je Evročelendž. To je bio povod za razgovor sa srpskim trenerom, koji je u intervjuu za B92 govorio o tome koliko Krki znači trofej, o igrama ove sezone, budućnosti, ali i o fajnal-foru Evrolige i očekivanjima od reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu u Litvaniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.05.2011.

17:24

Default images

Krka je u finalu Evročelendža pobedila Lokomotivu Kubanj sa 83:77, a Džikić kaže da je taj uspeh značajan sa više aspekata.

„Veoma sam zadovoljan pobedom na finalnom turniru Evročelendža. Znamo da je to takmičenje u kojima ne učestvuju najbolji timovi Evrope, ali to je jedan od koraka prema vrhu klupske košarke. Za nas je taj trofej vrlo važan jer je Krkin prvi u evropskim okvirima, a tek drugi u slovenačkoj klupskoj istoriji, pa i sa te strane pehar ima težinu. Za momke i mene to predstavlja potvrdu da dobro radimo i da smo, posle plasmana na fajnal-for Jadranske lige, bili uspešni i u drugačijoj vrsti takmičenja. Posebno je značajno što smo uspeli da trijumfujemo u nokaut sistemu, to će pomoći daljem razvoju našeg tima“.
Pre početka sezone malo ko je svrstavao Krku među favorite u NLB ligi, ali tim iz Novog Mesta je sjajnim partijama izborio poštovanje u košarkaškoj javnosti.

„Niko nam nije predviđao tako dobre rezultate, ni kvalitet igara. Nema mnogo tajni, jedino ima mnogo rada i zajedničkog života na terenu i van njega. Mi smo grupa ljudi koja je spremna da se odrekne dela ličnih interesa zarad timskog uspeha i verovatno je to ono što nas određuje ekipu. Košarkaški, pratimo jedno pravilo, a to je ’pet igrača – jedna ideja’. Želimo da u svakom trenutku radimo i u napadu i u odbrani, da što bolje koristimo kvalitete i što bolje skrivamo nedostatke“.

Sve češće se spekuliše da će Džikić sledeće sezone voditi neki drugi klub, ali on ne želi konkretnije da govori o tome pre nego što se ne okonča domaće prvenstvo.

„Bilo je priča o promeni sredina, ali ne bih želeo to da komentarišem jer ove godine ima još mnogo posla da se uradi. Ima nekih ponuda, ali trenutno sam dušom i telom u Novom Mestu i želim da završim sezonu na pravi način. Mi smo aktuelni prvaci Slovenije i želimo da odbranimo titulu. Znamo da nam na tom putu stoji i Olimpija, ali to nam ne predstavlja problem, svesni smo da možemo da igramo sa njima“.
Od 6. do 8. maja na programu je fajnal-for Evrolige, polufinalni parovi su Montepaski – PAO i Makabi – Real Madrid, a Džikić smatra da su šanse za trofej jednake.

„To je najveće klupsko takmičenje u Evropi, a fajnal-for je po mnogo čemu specifičan, pre svega jer se igra nokaut sistem. On donosi mogućnost ’na papiru’ slabijim timovima da iznenade favorite jer igra se samo jedna utakmica u kojoj je sve moguće. Činjenica je da se ni čuda ne dešavaju previše često, a ove godine nema izrazitog favorita i tima za koji bi neko rekao da će skoro sigurno pobediti. To je najbolja situacija za prave ljubitelje košarke jer neizvesnost uvek daje dodatnu dimenziju takvim utakmicama“.

Evropsko prvenstvo u Litvaniji održava se od 31. avgusta do 18. septembra, a Džikić je optimista kada je reč o plasmanu srpske selekcije.

„Mislim da je reprezentacija Srbije na istom putu na kojem se nalazi u poslednje vreme. Siguran sam da će selektor Ivković učiniti sve što je u njegovoj moći da naša reprezentacija bude konkurentna i mislim da možemo očekivati dobre partije na EP u Litvaniji. Trenutno ne možemo da govorimo o konkretnim mečevima jer se još ne poznaju konačni sastavi timova, pa ni našeg. Verujem, ipak, da ćemo imati razloga da se radujemo posle EP“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: