Neven Spahija: "Makabi je izazov karijere"

Otišli su Parker, Baston,Solomon,Peni...dakle, morali ste da rekonstruišete tim, jer je od startera ostao samo Vujičić?

"Apsolutno je to naš najveći problem, uz to što smo preskočili gotovo kompletne pripreme. Znate za ovaj dogovor NBA i Evrolige gde smo mi više vremena proveli na putovanjima i igrali utakmice sa NBA ekipama, nego što smo trenirali. To je nešto što je nenadoknadivo u ovom trenutku i one traže vreme. Nadam se da ću ukomponovati ekipu Makabija onako kako ja hoću, ali trenutno nismo na više od 50-60 posto naših mogućnosti".

Igor Vujičin
Podeli

Očekivanja od Makabija su uvek ista. Dva domaća trofeja se podrazumevaju, ali i plasman na F4 Evrolige?

"Tu se ništa nije promenilo. Očekivanja su ista, dakle dva trofeja i plasman na Fajnal For. Sve je novo, samo su očekivanja ista i ja sam to kao novi trener Makabija prihvatio, svako ko bude u situaciji da postane trener Makabija mora pristati na isto. Tu nema albija i objašnjenja tipa "novi tim ili potrebno nam je vreme". To ni mediji, ni navijači pa ni uprava Makabija neće prihvatiti. Dakle, ja sam u situaciji da moram da gradim novi tim a istovremeno i da pobedjujem. Teško je, ali ja uvek kažem da nije teško, ne bi meni palo u ruke".

Ipak, biti trener Makabija se ne postaje svaki dan. Kako je biti na klupi jednog takvog sistema?

"U svakom slučaju je nešto posebno. Svaki trenerski poziv je jedan veliki izazov, gde god da idete, čak i tamo gde su manji programi morali ste da radite vrlo odgovorno i da se penjete po nekoj hijerarhiji da bi ste došli do Makabija.Biti prvi trener Makabija je velika čast, odgovornost se podrazumeva, tako da se osećam i vrlo prijatno, ali osećam i ogroman pritisak. Uostalom, sve što sam do sada i uradio,napravio sam da bih bio trener jednog velikog kluba kakav je Makabi. Sve je na meni".

Posle poraza od Španije u Beogradu i kvalifikacija hrvatska reprezentacija igra na EP u Španiji. Koliko pratite dešavanja u hrvatskoj košarci i kakve su šanse ekipe koju će voditi Repeša u Španiji?

"Bez obzira gde se nalazim pratim sve što se dogadja u hrvatskoj košarci. Teško mi je da odgovorim na to pitanje jer ne znam kakav će tim imati Hrvatska na EP u Španiji. Imamo dosta mladih i talentovanih igrača, ali to nije jedino što je potrebno za dobar rezultat. Treba imati jednu ekipu koja godinama igra zajedno, koja se poznaje i ima iskustvo igranja velikih i teških utakmica. To je imao onaj tim koji sam ja vodio u Beogradu, pa opet nismo uspeli...Svako prvenstvo je priča za sebe".

Pre nekoliko godina tvrdilo se da veliki broj igrača nestaje prelaskom iz juniorske u seniorsku selekciju zbog nedostatka dobrih trenera  u Hrvatskoj. Sada ste tu: Repeša (Roma), Anzulović (kome je rejting u Evropi sve viši) i vi.

"Nije to bio problem. Hrvatska je uvek imala solidne,dobre trenere, dobro, nismo imali onu garnituru trenera koje je imala Srbija odnosno ex Jugoslavija. Imali smo dosta talentovanih momaka koji su iz moje generacije. Nije to jedini uslov...Nedostaje domaće jako prvenstvo, nedostaju jaki treneri u nacionalnim šampionatima, recimo kao što to radi Dule Vujošević u Partizanu, nedostaju i malo bolji budžeti. To su problemi koji ne dozvoljavaju jače programe i sisteme. Ovako, svi smo raštrkani po svetu, igrači rano sa 20-22 godine odlaze i teško je našraviti i dobiti gotovog igrača. Pogledajte šta se dogodilo u našem primeru sa Kasunom, Ukićem, Tomasom. Da su ostali još koju godinu u zemlji, sigurno bi više koristilo", rekao je Spahija za B92.

Sportski intervju

Radomir Antić za B92: "Žigić zaslužuje bolji klub"

Bivši fudbaler Partizana, Fenerbahčea, Saragose i Lutona, nekadašnji trener Reala, Barselone, a pre svega madridskog Atletika sa kojim je osvojio „duplu krunu“, Radomir Antić, mirno živi u Madridu. Srećna višečlana porodica, dva buldoga i bar sedam daljinskih upravljača, čine njegovo najbliže okruženje. Fudbal, bez sumnje, uvek tema broj jedan. Sa Radomirom Antićem smo razgovarali u imrpovizovanom muzeju u njegovoj kući, sa mnoštvom pehara i memorabilije.

Sportski intervju utorak 28.11. 16:40 Komentara: 24

Dejan Brdjović: "Mi smo odbojkaška nacija"

Srpska odbojka dobija u Japanu novi zamah, a nacija se sa zadovoljstvom već nekoliko nedelja budila i budi u “sitne” sate kako bi bodrila naše odbojkašice i odbojkaše.
Sport u kome smo već postali globalna sila počeo je da nas iznenadjuje uspesima daleke 1995.godine kada je na EP u Grčkoj osvojena bronzana medalja. To je ujedno bila i prva medalja koju je jedna naša selekcija osvojila posle embarga, a ispostavilo se i da je predstavljala najavu serije trofeja jedne blistave generacije koju je predvodio Dejan Brdjović.Kao jedan od najvećih odbojkaša svih vremena oprostio se od aktivnog igranja u maju 2005.godine u Kragujevcu.
U Intervjuu B92, Dejan govori o sličnostima medalja odbojkašica i ekipe sa EP u Grčkoj, šansama “plavih” u Japanu i favoritima za postolje na SP-u, mladim snagama koje “moraju” da zamene braću Grbić,Vujevića i Gerića…, potrebi da se decentralizuje prvenstvo, kvalitetu domaćeg šampionata i svom projektu u Kragujevcu…

Sportski intervju utorak 28.11. 07:15 Komentara: 10

Nenad Krstić: "Ovo mi je najvažnija godina u životu"

Srbija je u i novu sezonu ušla kao najzastupljenija kolonija igrača U NBA ligi, pošto će u novoj sezoni za 7 različitih klubova igrati 8 košarkaša.
Centar Nju Džersi Netsa Nenad Krstić prema mišljenju američkih trenera i novinara koji prate najjaču i najskuplju ligu na svetu – ove sezone trebalo bi da bude prva srpska zvezda u ligi. U intervju za B92 Krstić govori o novoj sezoni, velikim očekivanjima navijača Netsa, velikom pritisku, novom ugovoru koji ga čeka, povratku u reprezentaciju, EP u Španiji i našim igračima u novoj sezoni...

Sportski intervju nedelja 12.11. 09:20 Komentara: 25