Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Neuspeli septembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

Labus u blagom vođstvu | 25/09/2002 | Izvor: SMMRI
Beograd -- Istraživanje Strategic Marketinga obavljeno je između 14. i 18. septembra 2002. na uzorku od 1.656 ispitanika. Uzorak je bio slučajan i reprezentativan za biračko telo u Srbiji (bez Kosova i Metohije), sa statističkom greškom od 5% (+/-1 %.). Treba naglasiti da je septembarsko istraživanje napravljeno u vreme izborne kampanje čiji se efekti primećuju u rezultatima.

Najinteresantniji je, svakako, odgovor na pitanje za koga bi glasali na osnovu ponuđene izborne liste – 29,5% ispitanika se opredelilo za Labusa, 27,4 odsto,  Koštunicu, 11,6 odsto, Šešelja, 4.1 odsto za Živojinovića, 3,8 odsto, Pelevića, 2.2 odsto, Draškovića, manje od 2 odsto su dobili i Pavković i Ivković a za ostale kandidate nije bilo moguće izvesti statistički relevantnu ocenu rejtinga.Bez ponuđene liste, tamo gde ispitanici odgovaraju spontano, za Miroljuba Labusa se izjašnjava 27,5%, a za Vojislava Koštunicu 26,2%, potencijalnih birača. Treći kandidat po snazi je Šešelj, a od ostalih kandidata  građani, u procentima koji se mogu statistički smatrati pouzdanim, pominju još Živojinovića, Pelevića, Pavkovića, Draškovića i Ivkovića. Broj onih koji odbija da odgovori na ovo pitanje je u padu, ali još uvek je takvih oko 6%, i oni se lako mogu pojaviti kao glasači onih kandidata koji se u značajnoj meri smatraju socijalno nepoželjni (Šešelj, Pelević...)

Broj neopredeljenih je sve manji i sad je pao na 18% procenata. U odnosu na prethodno istraživanje broj onih koji kažu da će sigurno glasati je praktično nepromenjen - 63%.S obzirom da je ovo istraživanje sprovedeno na teritoriji Srbije (bez Kosmeta), i odnosi se samo na stalno prisutno stanovništvo, izlazi da se može računati na više od  tri i po, ali svakako manje od četiri miliona birača, koji će izaći na izbore. Ako bi se ostvarila ovako procenjena izlaznost na izbore, i kada bi se neizlazak na izbore odnosio samo na simpatizere ostalih kandidata, Labusu bi falilo 2,0%, a Koštunici 4,1% glasova da pobedi u prvom krugu. Dominantni utisak je da se mlađi birači opredeljuju za Labusa, dok Koštunica ima prednost kod starijih.

U drugom krugu izlaznost pada za najmanje 11% i dolazi na samu ivicu potrebnog broja da bi izbori bili uspešni, ali Koštunica u tom slučaju dobija veliku većinu glasova drugih kandidata i, na primer u varijanti da on i Labus uđu u drugi krug, dobija sa najmanje 18% prednosti.

U pogledu stranačke opredeljenosti, DSS i DS i dalje dominiraju. DSS je u vođstvu sa 23%, DS ima 21% a na trećem mestu se nalazi SRS sa 10,4% biračkog potencijalan. Četvrti je SPS sa 7.9, a slede SSJ sa 4.1% i SPO sa 2.4%. Od stranaka DOS-a značajniji rejting imaju GSS, LSDV i SVM. Rezultati parlamentarnih izbora bi bili znatno drugačiji ako bi na njima učestvovala organizacija G17 Plus. Tada bi DSS bila najjača stranka sa 21%, druga po snazi bi bila G17 Plus sa 15%, a treća Demokratska stranka sa 14%.

Na pitanje kakav stav treba da zauzme budući predsednik Srbije prema do sada započetim reformama, 39% ispitanika je odgovorilo da novi predsednik treba da ubrza i pomogne započete reforme, 23% da u potpunosti promeni pravac reformi i 23% da delimično promeni pravac reformi. Na pitanje kojim putem je Srbija krenula, 51% ispitanika je odgovorilo "pravim putem", dok 31%  smatra da je put pogrešan.Da državom upravljaju eksperti

04. decembar 2002. | Izvor: Cesid
Većina građana Srbije smatra da su izbori jedno od najvažnijih građanskih prava i shvata njihov značaj, ali sa druge strane prema političarima ima izrazito negativan odnos i smatra da je aktuelna politička scena u Srbiji "veliko zamjavanje"

Mediji drugi krug pratili još mirnije

17. oktobar 2002. | Izvor: SMMRI, Medija centar
Mediji u Srbiji kampanju za drugi krug predsedničkih izbora pratili su "još mirnije i ravnomernije" nego u prvom krugu, Istovremeno, Đinđić i Demokratska stranka najviše su pominjani u negativnom kontekstu.

Drugi izborni krug u medijima u znaku Koštunice

10. oktobar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Drugi krug predsedničkih izbora u medijima je protekao u znaku Vojislava Koštunice, o kojem je objavljeno 244 teksta, dok je 186 napisa objavljeno o Miroljubu Labusu. Veći broj tekstova o Koštunici zabeležen je i u svim analiziranim dnevnim novinama. U periodu između dva kruga, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra, najvažnija tema za Vojislava Koštunicu bio je poziv građanima da izađu na izbore, dok je za Miroljuba Labusa najčešća tema bio njegov protivkandidat

Koštunica i Labus u medijima

26. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Analiza predsedničke kampanje koju je uradila Ebart/Medijska dokumentacija, u periodu od 11. do 24. septembra u pokazuje da se u odnosu na prethodno posmatrani period, srpsko pitanje pominje tri puta više u nastupima predsedničkih kandidata. Kada je reč o Vojislavu Koštunici i Miroljubu Labusu, samo je "Nacional" ravnomerno objavljivao tekstove o njima, dok su ostale novine najviše pažnje poklonile Koštunici.

Da su danas izbori Labus bi pobedio

19. septembar 2002. | Izvor: Scan
Novosadska Agencija za istraživačko razvojne poslove Scan, obavila je istraživanje javnog mnenja u 47 opština u Srbiji, u periodu od 5. do 11. septembra ove godine, koje pokazuje da anketirani građani najviše veruju Vojislavu Koštunici, potom Vojislavu Šešelju, dok je na trećem mestu Miroljub Labus.

O Koštunici se najviše piše

17. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Najnovija Ebartova analiza predsednicke kampanje pokazuje da približavanjem izbora, kandidati sve više govore o onome što birace neposredno i najviše interesuje. Kada je rec o najcešcim temama izjava drugih kandidata, na prvom mestu je Vojislav Koštunica, o kom je i ukupno objavljeno najviše tekstova.

Kandidati trče drugi krug

12. septembar 2002. | Izvor: NIN
Građani Srbije će 29. septembra birati svog čelnog čoveka - predsednika. Ovog puta kao da ga nisu ni imali. U jeku predizborne kampanje sve se sprema za veliku predstavu - utvrđuje se teritorija koja će biti obuhvaćena izborima, uporno iskušava šta taj predsednik, uprkos Ustavu, sve može. Kandidata ima dovoljno, i previše, mada vladajuća politička grupacija - DOS, nije ponudila nikoga iz redova političkih stranaka koje je čine.

Biraci misle da je Srbija na stranputici

06. septembar 2002. | Izvor: SMMRI
Agencija za istrazivanje javnog mnjenja u Srbiji, «Stratedzik marketing» obavila je od 23. do 26. avgusta terensko istrazivanje na uzorku od 1.532 ispitanika sa pravom glasa. Biracko telo Srbije, bez Kosmeta cini oko 6,4 miliona birraca, a prema trenutnomi interesovanju biraca, moze se ocekivati da na predstojece izbore izadje manje od 3,6 miliona gradjana Srbije. Preuzmite kompletan dokumet u zip formatu[130kb]

Analiza predsednicke kampanje – Ebart/Medijska dokumentacija

06. septembar 2002. | Izvor: Ebart/Medijska dokumentacija
Ebart/Medijska dokumentacija obavila je u periodu od 19. jula do 27. avgusta 2002. godine analizu pracenja predsednicke kampanje u 12 dnevnih i nedeljnih novina u Srbiji. Analizirani su: Blic, Blic News, Danas, Dnevnik, Ekonomist, Glas, Nacional, Nedeljni Telegraf, NIN, Novosti, Politika, Reporter i Vreme.
Najpopularnija tema u izjavama predsednickih kandidata je drugi predsednicki kandidat, a interesantan je i podatak da jedan od predsednickih kandidata nikada u izjavama nije dotakao temu zlocina, srpskog pitanja, kriminala, Crne Gore, Kosova ili Haga.

Raste rejting Vojislavu Kostunici

05. septembar 2002. | Izvor: B92
Poslednje istrazivanje javnog mnenja o rejtingu predsednickih kandidata koje je uradio Statedzik marketing, pokazuje da Vojislavu Kostunici rejting raste, Miroljubu Labusu stagnira, a najveci porast popularnosti belezi Vojislav Seselj.

Svi daleko ispod Kostunice i Labusa

24. avgust 2002. | Izvor: B92
Kostunica i Labus su trenutno po jednom pokazatelju, a to je pokazatelj pozitivnih ocena, nalaze se na samom vrhu, a svi ostali su ispod njih.

Kostunica i Labus izjednaceni

01. avgust 2002. | Izvor: B92
Od stranaka DOS, veoma je malo onih ciji rejting nadilazi statisticku gresku, odnosno uzivaju podrsku od 1 do nesto iznad 2 odsto biraca. Od ostalih stranaka najjaca je Socijalisticka partija Srbije, 7 odsto podrske, slede radikali, 5 odsto, Stranka srpskog jedinstva 4 i Srpski pokret obnove 3 odsto.

Procenjivanje snage kandidata

21. jul 2002. | Izvor: B92
Ono sto je jako bitno to su trendovi, i mi cemo videti da li ce se taj trend nastaviti, dakle rast prosecne ocene gospodina Labusa a pad prosecne ocene gospodina Kostunice, ili ce se to menjati. Procenat biraca koji u ovoj nedelji ne bi izasli na izbore zadrzao se na proslonedeljnih 29 odsto.

Kostunica i dalje najpopularniji

23. jun 2002. | Izvor: B92
Prema istrazivanju obavljenom u poslednjih nekoliko dana, za DOS bi na izborima u ovom trenutku glasalo 45,3 odsto biraca, dok na izbore ne bi izaslo 39,7 odsto anketiranih, 5 odsto vise nego prosle sedmice. DOS je u odnosu na prethodnu nedelju zabelezio neznatan pad popularnosti. Ako bi DSS izasao na izbore samostalno, dobio bi 21,9 odsto glasova, a ostatak DOS 23 odsto.