Nervozna kampanja

Info

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2004.

13:26

Default images

Medijski savet beogradskog Medija centra svake nedelje prati i analizira rad štampanih i elektronskih medija u Srbiji u kampanji za predsedničke izbore. Članovi Saveta su novinari: Lila Radonjić, Svetlana Lukić, Stevan Nikšić, Dragoljub Žarković i Dragan Janjić.

U izveštaju za period između 17. i  24. maja ističe se da, kako se bliže izbori, kampanja je sve jača, oštija i nervoznija. Ovonedeljni ton dao je Izborni štab predsedničkog kandidata Maršićanina. U ponedeljak 17. maja na iznenadnoj konferenciji za štampu Dejan Mihajlov šef izbornog štaba pročitao je saopštenje sa teškim optužbama na račun protiv - kandidata Tadića, bivšeg premijera Živkovića i demokratske stranke. Teške optužbe i uvođenje ubistva premijera i sudskog procesa u predizbornu kampanju osudili su skoro svi akteri političke scene nevladin sektor i mediji.. Ova tema i njen sudski, politički i porodični aspekt stavljeni su u funkciju političke kampanje koja umesto fer, viteške i pozitivne ( kako je izgledala protekle tri nedelje).prelazi na oštre i niske udrace. Mada je vladin kandidat Maršićanin nastup šefa izbornog štaba nazvao «muškim odgovorom « na napade protivničke strane , jasno je da bi i kandidat i šef izbornog štaba rado zaboravili ovu epizodu.

Oko celog događaja se podigla velika buka. Novinarima je uskraćeno pravo da pitaju. Primenjen je recept Kolesar – Janjušević , podsetio je B 92, odgovori nisu dobijeni ni na narednim konferencijama za štampu, a na pitanje «da li je Koštunica znao za saopštenje « odgovor nije stigao do danas. DSS kritikuje medije ( B 92 koji prati ceo «slučaj» / i list «Danas» koji na naslovnoj strani objavljuje «Smenjen Mihajlov». Ovo ekskluzivno neprovereno saznanje list demantuje već u podnaslovu . Demanti šalje i DSS koji upozorava na materijalnu grešku. Na radiju B 92 teče igra pod nazivom gde je Mihajlov , «Danasu» stižu potvrde da je na mestu šefa izbornog štaba a čoveka nema. Evo, već sedam dana.
Deo štampe provladine orijentacije podupire tvrdnje Mihajlova . «Kurir» 20. maja objavljuje tekst «DSS ima dokaze» , pozivajući se na anoniman izvor iz vrha DSSa. Dva dana kasnije tvrdnja je još senzacionalnija : «Istina je .Đinđića su ubili njegovi»

Stavovima SPO i G17 da nisu konsultovani oko saopštenja Mihajlova , te da neće učestvovati u prljavoj kampanji / SPO/, neki mediji daju veliki značaj jer vide pukotine u koalciji. RTS objavljuje tonske izjave predstavnika obe partije i ceo slučaj oko saopštenja Mihajlova obrađuje korektno i kompletno . U predizbornu atmosferu treba smestiti i «ucenjivačke» zahteve koalcionih partnera : SPO kaže ili hitna izmena krivičnog zakona ili izlazaka iz vlade. Dačić pak poručuje da će njegova partija uskratiti podršku manjinskoj vladi ako generali budu isporučeni Haškom tribunalu.. Ministar finansija Mlađen Dinkić nagoveštava da bi posle predsedničkih izbora moglo doći do rekonstrukcije vlade . Zagovara većinsku. Boiris Tadić se ne izjašnjava na ovu temu.niti ga novinari pitaju.

Kao i među kandidatima , i u medijima se vodila bitka za drugo mesto. Prerano proglašenje Nikolića za favorita uticalo je da veći prostor u medijima dobiju dvojica «demokratskih» kandidata i njihovi sukobi, što je lideru radikala obezbedilo da bude van polja napada , te da ostane na pobedničkom talasu koji ga je već proglasio sigurnim učesnikom drugog kruga...

Televizijske kuće tipski , šematizovano , mehanički više propagandno nego informativno prate predsedničku kampanju.RTS ima blok u Dnevniku i posebnu Izbornu hroniku. B 92 ima slobodniji pristup , BK favorizuje Karića kao kandidata(predstavljen uvek u formi spota uz jaku patriotsku muziku), PINK i Studio B daju prednost Tadiću u odnosu na druge. Video prilozi liče na promotivni materijal, kao da ih pripremaju izborni štabovi a ne novinari. .
U štampi se pojavila serija tekstova o kanidatima privatno: BLIC ( «Moj sin Boris» - ispovest majke Borisa Tadića ) a u Glasu Javnosti tekstovi «Opuštanje pod košem i uz kazan za rakiju» ili na «Vagi se vidi koliko vlast prija» .

Legija je i dalje «miljenik» nekih medija. Saznajemo šta jede, šta oblači i šta čita. Reafirmiše se njegov status i čeka svedočenje. Umesto da se on «plaši» suda i pravde ovde se širi strah od njegovih reči. I to je deo kampanje. «Nacional» je Ulemeka doveo direktno u vezu sa izborima tekstom «Cepter Legiju šerpom po glavi» sugerišući da je navodna kandidatura Ceptera usmerena protiv Legije. Fizičkom kondicijom Legije bavila su se bar četiri dnevna lista koji nagoveštavaju da završni deo kampanje pripada Ulemeku koji treba da progovori u predvečerje izborne tišine. A šta će da kaže ? Time se bavio Goran Svilanović . Osim scenarija koji je otkrio javnosti upustio se u neverovatan korak pa reče i ime novinara koji mu je taj scenario ispričao. Još jedno uvlačenje novinara u predizborne igre i političke sukobe.

Šećerna afera, nalog za hapšenje, pa bekstvo Kostića, kao i oslobađajuća presuda za Vuka Obradovića koriste se u izbornoj kampanji. U Glasu Javnosti Obradović kaže : «pojedini ljudi iz bivše vlasti povezani sa mafijaško finansijskim moćnicima koji su naručili i finansirali pokušaj moje fizičke likvidacije, kidnapovanja.....» Novinar nije uputio ni jedno pitanja – kad je to bilo, da li je prijavio policiji, ko mu je to rekao i sl...

Mimo svih očekivanja broj onih koji žive u inostranstvu a žele da glasaju je zanemarljiv. RTS javlja da je od 3,5 miliona Srba u rasejanju samo njih četiri hiljade odlučilo da glasa. U Austriji 400 u Australiji 101građanin. Posle tumačenja da bi oni koji ne žive ovde mogli da utiču na izbornu volju, da su uglavnom desno orijentisani te da jedva čekaju «da nam izaberu predsednika», valjalo bi istražiti zašto je tako mali interes dijaspore da glasa , a tako velika volja države da im to omogući.

Muja Lopov je izbačen iz igre ( prikupio samo 13 potpisa), princeza Jelisaveta Karađorđevoć je ušla u igru i unela damski manir, neobavezan govor i dodatna pitanja o kandidatima ali i broju potpisa za kandidaturu. Treba podići lestvicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: