Ivica Dačić

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 06.05.2004.

14:02

Default images
Rođen je 1. januara 1966. godine u Prizrenu. U ranom detinjstvu se sa porodicom preselio u Žitorađu kod Prokuplja, gde je išao u osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Nišu, a Fakultet političkih nauka, odsek žurnalistike, u Beogradu 1989. Bio je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a prvi ozbiljniji politički angažman imao je u mladim socijalistima Beograda, da bi, početkom devedesetih, postao urednik u listu Socijalističke partije Srbije (SPS) "Epoha", koji se ubrzo ugasio. Član SPS-a je od sredine 1991. godine. Na izborima 1992. i 1993. bio je šef Informativno-propagandnog štaba SPS, a zatim poslanik u Veću građana u prvoj skupštini SRJ, član Izvršnog odbora Glavnog odbora i potpredsednik Saveta za informisanje i propagandu SPS. U najuže rukovodstvo stranke, za člana Izvršnog odbora GO, sa najviše dobijenih glasova, izabran je na Drugom kongresu SPS održanom 26. oktobra 1992. Na istu funkciju ponovo je izabran na narednom kongresu SPS 1996, kada su sprovedene velike kadrovske promene u rukovodstvu stranke, i od 27 članova Izvršnog odbora GO, izabranih 1992, ostalo samo petoro, među kojima i on. Nakon toga je osam godina bio portparol SPS. Za predsednika beogradskih socijalista izabran je 10. februara 2000. i ponovo 5. decembra 2002. na Izbornoj konferenciji Gradskog odbora SPS. Na Šestom kongresu SPS, održanom 18. januara 2003. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora SPS-a. U prelaznoj vladi Srbije, posle petooktobarskih promena (od oktobra 2000. do januara 2001), bio je koministar Srbije za informisanje sa Biserkom Matić (DOS) i Bogoljubom Pejčićem (SPO). Član je Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Predsednik je poslaničke grupe SPS u Narodnoj skupštini Srbije. Bio je predsednik košarkaškog kluba "Partizan" i predsednik Sportskog saveza Srbije. Govori ruski, a služi se engleskim jezikom. Sa suprugom Sanjom ima sina Luku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: