Dnevni pregled

28. februar

1. mart
2. mart
3. mart
4. mart
5. mart
6. mart
8. i 9. mart

Program FEST-a

28. februar

1. mart
2 . mart
3 . mart
4 . mart
5 . mart
6 . mart
7 . mart
8 . mart
9 . mart

Foto galerija

Forum

Zvanični sajt

FEST - dan četvrti

Autor: Maja Uzelac

Za juče ili danas, po svim statistikama, bilo je predviđeno izlečenje prosečnog posetioca FEST-a od ozloglašene festovske groznice. Pa, iako je oblik ove godine mutirao, i ta žilava forma zaista je nekako preležana. Što znači da su počele pritužbe, kukanja i demonstracija drugih oružja iz famoznog antivirusnog safe-kita. Te, kog novinara nisu pustili na projekciju u Sava centru, te koja su nezaobilazna remek-dela izostavljene iz programa novinarskih projekcija, te - izgubljen film (Daleko od raja) na putu od Doma omladine do Sava Centra gde je trebalo da se prikaže u večernjem hit-terminu...Kako, molim? Dobro, ovaj, heh, ovo poslednje jeste zaista nekakav sveži domaći specijalitet: zamislite lopova i limene kutijetine s trideset peticom - neke steže pod miškom, a neke balansira na glavi. Uputio se, valjda, sigurnom mestu, gde će sve to u zanosu pootvarati: traku je namerio za sado-mazo rituale, vezivanje za krevet i drugo pokućstvo (nestalo mu kožica), a kutije su se već, u praktičnom životu ustanove zvane Fakultet dramskih umetnosti, pokazale kao odlične pepeljare: prostrane, pogodne za kolektivno korišćenje, dizajnerski upečatljive...

Forum - FEST 2003

"...za citaoce iz inostranstva valja reci da je glavni sponzor Festa BAT (British American Tobacco) i da u skladu sa tim publika ocenjuje filmove sa 1-5 listova duvana. Chicago je svakako zasluzio bar 4.5 lista duhana ako ne i svih pet. Solaris? Pored mene je sedelo dvoje nasih mladjanih sugradjana ciji sjaj u ocima pre filma nedvojbeno ukazuju na konzumiranje proizvoda Majke Prirode. Moguce da u takvim uslovima film poprima i neku novu dimenziju (mada sumnjam) te njima u cast Solaris dobija jedan list kanabisa. ..."
(autor bonzo, poslato: 2003-03-03 11:24 )

Uključite se u forum posvećen filmovima koje gledate na Festu 2003

Pa, ako se jučerašnja kopija ne pokaže baš toliko dobro da bi se Drski Otuđivač vratio po još, danas bi publika u Sava centru mogla da vidi Krug Gora Verbinskog i Spilbergov Uhvati me ako možeš. Prvi je rimejk japanskog horor-hita, koji ubedljivo potvrđuje prisustvo Verbinskog (Lov na miša, Meksikanac) na rediteljskoj mapi. Meksikancem je nakratko skrenuo s puta, prihvativši uostalom sumnjivo privlačnu ponudu - tu su zvezde, tu su pare...šta bi moglo da fali? Kao i obično, smisao. Kao jedan od retkih vizualista u Holivudu danas, ovaj reditelj je sada pametno odabrao: seme ludila u početnoj ideji neophodno je i dovoljno da njegovoj pomerenoj stilizaciji obezbedi čvrsto tle za temelj.

Spilberg se, s druge strane, posle pipavog eksperimenta s Kjubrikovom zaostavštinom (AI, Veštačka inteligencija) i hrabrog uranjanja u neočekivani Suvišni izveštaj, upravo spušta nazad u Stvaran Svet Oko Nas. Tu zatiče mladog i talentovanog prevaranta Di Kapria, sredovečnog i upornog FBI agenta Henksa, malo naivne patetike u žalu za izgubljenom porodičnom srećom (iz pre-Bret Iston Elis ere), dosta autentičnog poleta u dočaravanju fetiša uniforme (>Žene vole oficire<), tu i tamo poneki elegantno-duhoviti touch, i...Kristofera Vokena. A prosto je nepristojno pokušavati dočarati njegove rezultate: dok se iznađe odgovarajuća reč za svaki od njegovih mikro-poduhvata, dotle je on već učinio još dva-tri. Ukoliko mu izmakne Oskar, biće to svakako jedna od najočiglednijih sramota u istoriji ove, ionako do zla boga inkriminisane, institucije. Nepodnošljivo dirljiv posao koji je, dakle, obavio u filmu Uhvati me ako možeš, s druge strane samo dodatno skreće pažnju na očekivanost i bledilo većine ostalih elemenata ovog Spilbergovog vrlo uspešnog pokušaja da odmori mozak od neočekivane aktivnosti zabeležene prilikom rada na Suvišnom izveštaju.

A kratko i veoma ozbiljno, na ovom mestu treba pomenuti i plemenitu akciju skretanja pažnje na ponešto u kolektivnom sećanju potisnuto delo Kena Rasela. Zaljubljene žene, Maler i Divlji mesija, prikazani u okviru programske minijature Počast Kenu Raselu, na najbolji način predstavljaju raznovrsnost i kretanje ovog bitnog koliko i zabavnog artiste na žici. A što ga brže otkrijete, duže ćete uživati u njemu.

 

 

 

© 1995 - 2018 , B92