Izvor: B92

Kineski potpredsednik vlade Vang Jang pozvao je Kineze koji putuju širom planete da obrate pažnju na svoje ponašanje, ne bi li ostavili lepu sliku o toj naciji u zemljama gde borave.

U izveštaju agencije “Xinhua” sa vladine konferencije održane 16. maja, navodi se da je Jang zamolio za pristojnost i ljubaznost na putovanjima zarad očuvanja lepe slike o Kini. Izjava je došla u jeku aktuelne primene novog zakona o turizmu.

Za samo deset godina, Kinezi su postali najbrojniji turisti na svetu, prenosi CNN. Dok su ranije putovali samo po azijskom kontinentu , poslednjih godina u sve većem broju obilaze popularne turističke destinacije.

Tako su u 2012. godini postali najveći potrošači među turistima, ostavljajući za sobom Amerikance i Nemce. Zbog toga su mnoge zemlje, među kojima i evropske zapale u privrednu krizu, ublažile vizne restrikcije kako bi privukli sve više kineskih turista, ali se pojavljuju i izveštaji s prigovorima zbog njihovog ponašanja. Ankete pokazuju da kineski turisti nisu baš omiljeni među domaćinima, te da su često na udaru kritika zbog neljubaznosti.

Jang je pozvao i Kineze koji se bavi poslovima u turizmu i ugostiteljstvu unutar Kine da budu ljubazni prema gostima, jer je u trenutku otvaranja prema svetu važno ostaviti dobar utisak.

Prema novom kineskom zakonu, turističkim agencijama će biti omogućeno da raskinu ugovore s turistima koji su "angažovani u aktivnostima koje krše norme etike društva", iako nisu navedeni primeri takvih ponašanja.

Sara Đejn Ho, direktorka Instituta Sarita u Pekingu kaže da je ružno ponašanje posledica nedostatka međunarodnog uticaja, pa prema tome i nedostatka izloženosti Kineza ponašanju ljudi iz inostranstva.

"Većina Kineza se ne ponaša na taj način namerno", rekla je ona AFP-u. Moji studenti koji su uglavnom mlade majke, objašnjavaju da se one ne mogu kriviti što ne znaju da se ponašaju kada ih njihovi roditelji nikada nisu učili tome.

Počekom ove godine vlasti bogatije istočne provincije Điangsu apelovale su na turiste da nose manje novca sa sobom i nikada ne pokazuju keš i vrednosti, nakon što je jedna grupa od 23 Kineza opljačkana u Parizu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.