Izvor: tportal.hr

"National Geographic Traveler" ističe kako je Zadar, hrvatska luka na severu Dalmacije, grad star skoro 3.000 godina koji je usvojio nasleđe svih stranih sila koje su njime vladale i ostavile vidljive tragove.

Novi broj časopisa National Geographic Traveler za februar i mart 2013. udarnim naslovom Europe's Best Small Ports na svojoj naslovnoj strani poziva u otkrivanje šest najboljih evropskih malih luka.

U ovo elitno društvo šest evropskih luka, koje treba posetiti u 2013. godini National Geographic Traveler uvrstio je gradove Alesun (Norveška), Tallinn (Estonija), Gdanjsk (Poljska), Ajaccio (Francuska), Valletta (Malta) i Zadar u Hrvatskoj.

National Geographic Traveler ističe kako je Zadar, hrvatska luka na severu Dalmacije, grad star skoro 3.000 godina koji je usvojio nasleđe svih stranih sila koje su njime vladale i ostavile vidljive tragove u staroj gradskom jezgru sa raznolikom arhitekturom.

Pred Zadrom se prostiru idilični jadranska ostrva, a za manje od sat vremena vožnje može se stići do pet nacionalnih parkova.

Prirodne lepote koje ga okružuju mogu se uporediti samo sa epskom istorijom grada koji se u gotovo 3.000 godina postojanja suprotstavljao stranim osvajačima sa promjenjivim uspehom. Arhitektonsko nasleđe raznih osvajača vidljivo je i danas na rimskom forumu i mletačkim tvrđavama oko grada.

Istorijsko jezgro smešteno je na malom poluotoku, ali najveći deo grada nalazi se na kopnu. Savremene urbane instalacije i živa kafanska kultura čine Zadar vrlo modernim gradom 21. veka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.