Izvor: TU Magazine

Smešteno u srcu Nacionalnog parka Cheile Nerei-Beușnița, jezero Begovo oko (Ochiul Beiului) predstavlja jedan od najdragocenijih prirodnih bisera Rumunije.

Ovo tirkizno plavo jezero je okruženo gustom šumom i stenovitim formacijama, i fascinira posetioce svojom nestvarnom i mističnom lepotom. Njegova kristalno čista voda, koja dolazi iz podzemnih izvora, deluje kao ogledalo prirodnog sveta, pružajući mir i spokoj svima koji ga ugledaju.

Prema legendi, ime "Ochiul Beiului" ima svoje korene u legendi koja se prenosila kroz generacije. Priča kaže da je mladi turski beg bio impresioniran lepotom lokalne devojke, u koju se na kraju i zaljubio. Međutim, njihova ljubav je bila zabranjena, što je bega dovelo do duboke tuge. Njegove suze, prema legendi, su napravile ovo prelepo jezero.

Begovo oko se nalazi na visini od oko 310 metara, smešteno je u dolini reke Beu. Voda jezera je neverovatno providna, što posebno naglašava  njena tirkizno plava boja. Boja potiče od minerala koji se nalaze u njoj, kao i od načina na koji se svetlost reflektuje kroz vodu. Temperatura jezera ostaje relativno konstantna tokom cele godine, kreće se od 5 do 10 stepeni Celzijusa.

Nacionalni park Cheile Nerei-Beușnița, u kom se jezero nalazi, je dom različitim biljkama i životinjama, od kojih su mnoge endemske ili retke vrste. Pešačke staze vode posetioce kroz spektakularne pejzaže, tu se nalaze brojni vodopadi, kanjoni i pećini, pružajući priliku za avanturističke izlete i istraživanja. Begovo oko je ipak jedno od najposjećenijih i najomiljenijih mesta u parku, privlačeći ne samo turiste, već i fotografe, umetnike i ljubitelje prirode.

Ekoturizam je od posebne važnosti za očuvanje ovog prirodnog blaga, a poseta Begovom oku nije samo prilika za uživanje u prirodnim lepotama, već i trenutak za i povezivanje sa prirodom. To je mesto gde se priroda i legenda prepliću, pružajući posetiocima osećaj mira i spokoja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rami Dibo (@pixtarami)

Podeli: