Egina je jedno od Saronskih ostrva koje se nalazi u neposrednoj blizini luke Pirej.

Mnogi arheološki spomenici, živopisna sela i prelepe plaže čekaju posetioce da ih otkriju, dok se glavni grad na obali ostrva ističe svojom neoklasičnom arhitekturom.

Ukoliko se odlučite da obišete Eginu postoji nekoliko stvari koje ne smete da propustite.

Živopisni glavni grad

Među ljupkim zgradama obojenim u paletu jarkih boja, nalazi se i kuća Nikosa Kazantzakisa, koji je napisao čuveni roman Zorba Grk, piše Greeka.

Oduševiće vas njegove uske uličice, prelepi trgovi i neobična luka. Istražite muzeje i uronite u bogatu istoriju i kulturu Egine ili se jednostavno opustite u njenim privlačnim kafićima i tavernama, uživajući u lokalnim specijalitetima i jedinstvenoj atmosferi.

Prošetajte šetalištem do svetionika Bouza, jednog od najstarijih u Grčkoj i uživajte u predivnom zalasku sunca.
 

Manastir Svetog Nektarija Eginskog

Manastir Svetog Nektarija Eginskog je nezaobilazna destinacija na Egini.

Osnovan početkom 1900-ih, ovo je najvažniji verski spomenik Egine i jedno od najposećenijih mesta na Egini. Manastir spada i među najveće manastire u Grčkoj, dok je njegova crkva jedna od najvećih pravoslavnih crkava na Balkanu, navodi Greeka.

U njoj se u dve male kapele nalaze mauzolej i svete mošti Svetog Nektarija, koji je bio poznat po svojim čudesima i isceliteljskim sposobnostima.

U blizini manastira, imaćete priliku da se divite impozantnoj crkvi posvećenoj svetitelju, koja ima dva visoka zvonika i četiri niza prozora.

Shutterstock/Roman Sigaev

Drevni hram Atine Afaje


Posetite drevni hram Atine Afaje jedno od arhitektonskih čuda antičke Grčke. Posvećen boginji Afaji, ali kasnije povezan sa kultom Atine, ovaj hram se može pohvaliti veličanstvenim frontovima, koji prikazuju scene bitaka koje su vodili eginjanski junaci tokom ratova.

Shutterstock/Roman Sigaev

Plaže i blistavo more

Jedan od glavnih razloga da dođete na Eginu su, naravno, njene plaže, sa bistrom i providnom azurnom vodom. Iako je većina njih mala, organizovana su i opremljena turističkim sadržajima.

Plaže Souvala, Agia Marina i Marathon su među najpoznatijim na ostrvu. Duž obale naći ćete i druge lepe osamljene uvale za opuštajuće kupanje.

Shutterstock/Sven Hansche

Pistaći u svim oblicima


Uzgoj pistaća je dugogodišnja tradicija na ostrvu Egina. Poznati po svom bogatom ukusu i mirisu, pistaći sa Egine su zaštitni znak ostrva i smatraju se među najboljima na svetu.

Ovde ćete pronaći jedinstvene proizvode od pistaća poput namaza, pralina, tradicionalnih pasteli sa susamom, pistaćima i medom, marmelade, marcipana, sirupastih slatkiša i mnoštvo drugih ukusnih poslastica, sokova i likera.

Shutterstock/pinkfloyd yilmaz uslu

Ostrvo Moni

U blizini Egine, tačno preko puta sela Perdika, nalazi se nenaseljeno ostrvo Moni, odlično mesto za jedrenje i izlete zahvaljujući sjajnoj tirkiznoj vodi i bujnoj prirodi.

Upoznajte jedine stanovnike ostrva, a to su jeleni, kri-kri koze i sokolovi.

Shutterstock/Aerial-motion

Njegove plaže su okružene zelenim borovim šumama, tako da možete kombinovati plivanje sa pešačenjem uz obronke planina.
 

Podeli: