Izvor: RINA

Ako ste u finansijskoj krizi, a ne igrate loto, možda se vaše rešenje nalazi u čačanskom selu Ostra, jer legenda kaže da se upravo tu nalazi skriveno blago Nemanjića i ono još uvek nije pronađeno.

Uz reku Ostrovku, nepristupačnim stazama sve do vrha obližnje planine, Srbi su se nekad sklanjali od Turaka, a sa sobom su nosili na stotine drvenih sanduka punih zlata i srebra koje su sakrili u pećini.

O ovom blagu pisao je i Čedomilj Mijatović u romanu "Rajko od Rasine" davne 1892. godine i po njemu na "mitskoj planinini, punoj pećina, zmija i izvora" nalazi se skrivena riznica srpskih srednjovekovnih vladara. Od tada potraga ne prestaje. Brojni su putnici namernici koračali kroz gustu šumu kako bi se obogatili, ali to još uvek nikome nije pošlo za rukom, pa je logično očekivati da je blago i dalje tu, ali kako ga pronaći?

RINA

Pojedini meštani Ostre ni sami nisu ostali imuni na ideju o potencijalnom bogatstvu koje se možda nalazi blizu njihovih kuća.

RINA

Ovaj prvi pokušaj, za njega je bio i poslednji jer se više nije smeo usuditi ući u pećinu na planini Ostrici. Do sada je ovde zabeleženo nekoliko smrtnih slučajeva, pa kruži priča da one koji se odluče za potragu prati prokletstvo.

Ukoliko niste dovoljno hrabri da se uputite ka pećini u potragu za srebrom i zlatom, ovaj kraj ipak ne bi trebalo da zaobiđete, jer put će vas ako ne baš do blaga Nemanjića dovesti do vizantijskog utvrđenja Sokolica koje datira od petog veka. Osmatračnica i puškarnica postavljene su tako da gledaju na ceo sliv zapadne Morave.

RINA

Podeli: