Izvor: B92

Prihodi od nafte podstakli su građevinsko ludilo u bivšoj sovjetskoj državi Azerbejdžanu, ali u nastojanju da poveća svoju popularnost, ova zemlja želi da izgradi najvišu zgradu u svetu.

Azejberdžanska kula (to joj je radni naziv) trebalo bi da dostigne visnu od 1.050 metara i time nadmaši Burdž Kalifu (829,84 m) iz Dubaija kao najvišu građevinu na svetu.

Planirano je da se izgradi i 41 veštačko ostrvo u Kaspijskom moru koje će biti povezano sa 150 mostova.

"Ovde će živeti million ljudi…to će biti Venecija, nova Venecija,” rekao je Ibrahim Ibrahimov, jedan od idejnih tvoraca projekta i direktor građevinske firme Avesta.

Po njegovim rečima, američki, turski, arapski i kineski investitori su već pokazali interesovanje za ovaj projekat vredan oko 100 milijardi dolara koji bi trebalo da bude realizovan između 2020. i 2025. godine.

Avesta Group

Trenutno se radi na izgradnji trkačke staze dostojne Formule 1 i rekonstrukciji hotela od 5 zvezdica, kako bi se Bakuu povratila stara slava koju je uživao pre jednog veka kada je procvetao naftni biznis.

Čuvena arhitektica Zaha Hadid angažovana je na dizajniranju nekoliko visokih "vijugavih" zgrada.

S obzirom da je Baku domaćin ovogodišnje Evrovizije u maju mesecu, to će biti još jedna šansa da se ovaj grad predstavi svetu u odgovarajućem svetlu.

Azerbejdžan će, međutim, imati jaku konkurenciju iz Saudijske Arabije: tamošnji investitori najavili su u avgustu da započinju izgradnju Kraljevske kule (Kingdom Tower) u Džedi koja će takođe biti preko 1000 m visoka.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.