Dobrodošli u Jelisejsku palatu

Francuski predsednik Fransoa Oland i njegova partnerka Valeri Trirveler dočekivali su 16. septembra posetioce u svom zvaničnom domu, raskošnoj Jelisejskoj palati.

Izvor: B92

Nedelja, 16.09.2012.

19:00

Default images

Predsednik i prva dama rukovali su se i potpisivali autograme mnogobrojnim znatiželjnicima koji su čekali u dugim redovima da bi videli unutrašnjost čuvene građevine iz 18. veka. Palata je specijalno otvorena za javnost povodom godišnjeg festivala "Dani baštine" kada istorijske i vladine zgrade širom Francuske otvaraju vrata za javnost.

Festival je prilika da Francuzi i turisti prošetaju delovima javnih ustanova koji su obično zatvoreni za javnost. "Ja sam ovde samo podstanar. Pravi vlasnik je narod", kazao je Oland u izjavi za francusku televiziju.
Beta/AP
Osim u Jelisejsku palatu, posetioci ove godine mogu da zavire i u unutrašnjost kule sa satom železničke stanice Gar de Lion, kao i u rezidenciju britanskog ambasadora u Parizu, ali izgleda da najviše interesovanja zasad pobuđuje zgrada u ulici Ke dez Orfevr u broju 36.

Jelisejska palata, istorijsko sedište pariske sudske policije, Parižani zovu i "hramom kriminala".
Beta/AP
Naime, tu se nalaze kancelarije kriminalne brigade francuske policije, koju je u svojim romanima o inspektoru Megreu, najpopularnijem detektivu francuske književnosti, ovekovečio Žorž Simenon i kroz koje su prošli neki od najopasnijih francuskih kriminalaca.

Kriminalna brigada, koja obično izbegava publicitet, odlučila je da ove godine otvori svoja vrata za javnost povodom stogodišnjice od osnivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: