Bahajski vrt u Haifi

U Haifi se nalazi jedan od najlepših svetskih vrtova, koji ne služi samo za uživanjeu lepoti potkresanog cveća i trave, već je i sedište velike svetske religije

Izvor: Politika

Izvor: B92

Sreda, 01.09.2010.

06:40

Default images

Na brdu Karmel iznad Haife nalazi se Bahajski vrt. Jedno od najlepših postignuća pejzažne arhitekture.

Vrt se spušta strmoglavo, sve do bulevara koji vodi pravo u luku. Kada se gleda s vrha, vidi se sva širina zaliva, pogled se gubi u izmaglici koja se diže iznad mora. Ovaj pogled na Mediteransko more s vrha Bahajskog vrta, smatra se jednim od najlepših pogleda na svetu. (U prvih deset je sigurno i naše ušće Save u Dunav)

Bahajski vrt je lepo uređeno zemljište, koje je oplemenjeno kaskadnim bazenima, cvetnim alejama, stepeništem od plemenitog kamena. (Kažu da je stvaranje vrta koštalo 270 miliona dolara!) Tu su još neki manje ili više uspešno urađeni, zavisi od ukusa, ukrasi – orlovi, pozlaćeni stubovi... Vrt je građen od 1990. do 2001.

Namera arhitekte ovog vrta, Fariborza Sahbe, nije bila da samo napravi privlačno mesto za građansku promenadu – ne, mnogo više od toga. Bahajski vrt je i sedište istoimene religije. Ovaj vrt u Haifi je centralno mesto. Bahajskih vrtova,manjih i većih od ovoga u Izraelu, ima po celom svetu. U Haifi je sahranjen i osnivač religije Bahaalah (Baha`u` llah, 1817-92). Mauzolej je građen pet godina, od 1948. do 1953. Sledbenici Bahajske vere, slede verovanje o jedinstvu svih religija. Po njima, Božija poruka je jedinstvena, i nju po svetu šire „porukonosci“ kao Mojsije, Isus, Muhamed, koji govore različitim jezicima, u različitim zemljama i u različito vreme – ali govore istu poruku.

Tako da je Bahai vrt Sveto mesto. Bahajska vera propagira još i uživanje u realnom životu, protiv je velikih socijalnih razlika, zalaže se za jedan svetski jezik i jedan sud pravde.

Ulaz u vrt je besplatan, ali su na tabli označeni mnogi uslovi koji ukazuju posetiocima da se posebno psihički i fizički pripreme, jer ovo nije obično mesto. Vodite računa o sebi, odgovorni ste za svoju bezbednost, čuvajte svoje stvari. U vrt neka ne ulaze fizički slabi, ulazite na sopstveni rizik. Zabranjeno uvoditi životinje, nositi oružje, zabranjeno jesti sendviče i lizati sladoled, trčati i igrati se, ne sme se dodirivati voda u bazenima i fontani i ista piti, zabranjeno pušiti, držite decu za ruke...

Da li će takvo slično upozorenje stajati naulazu u raj? Ko zna? Mi grešnici raj nebeski nećemo videti. Ovaj Bahajski liči na retku priliku...

Tekst i foto Nenad Novak Stefanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: