"Zona bez dece" postaje novi trend

U junu je Malaysia Airlines zabranila bebama ulazak u kabine prve klase, a i druge avio-kompanije razmatraju sličnu mogućnost. Zašto se deca danas smatraju takvom smetnjom?

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2011.

08:30

Default images

Glasna deca na letovanjima su noćna mora svakog putnika, čak i rođenih roditelja, a u petini slučajeva očevi i majke požele da nisu napustili kuću, pokazala je studija koju je sproveo aerodrom "Getvik" u Londonu.

Oko 1.000 Britanaca upitano je o svom iskustvu putovanja sa decom, kako bi se otkrili glavni uzroci stresa na porodičnim letovanjima.

Više od polovine ispitanih je kazalo da se oseća loše kada njihova deca plaču ili su bezobrazna na putovanjima.

Saputnici su u četvrtini slučaja zamolili roditelje sa glasnom decom da se pomere, a svakom desetom ispitaniku je otvoreno rečeno da ućutka svog mališana.

Čak 62 procenta ispitanika je priznalo da se najviše plaši da će njihovo dete plakati ili biti nemirno u avionu.

"Porodični odmori trebalo bi da pruže mogućnost roditeljima da provedu kvalitetno vreme sa decom i zabave se, ali kao što je ova studija pokazala, brige često mogu tome da stanu na put", izjavila je autorka bloga za roditelje "English Mum", Beki Vigins.

Ona smatra da stres dodatno pojačava osećaj krivice te je najbolje da se roditelji dobro pripreme i uzmu u ozbir sve moguće rizike pre nego što krenu na put.

U anketi sajta airfarewatchdog.com u kojem je učestvovalo preko 17.000 ljudi, 85% ispitanih je odgovorilo da bi volelo da vidi poseban odeljak u avionu za zonu bez dece.

Čak su se i neki roditelji složili da bi bili u okruženju sa više razumevanja i podrške kada bi sedeli blizu drugih porodicama a ne, recimo, pored poslovnih ljudi ili parova bez dece.

Međutim, zaposleni u avio-kompanijama kažu da bi sekcije za i bez dece bile logistički teško izvodljive.

Kako, onda, da preživite let sa sitnom decom:

- Uvek nosite slušalice koje blokiraju spoljni zvuk
- Probajte da sednete u prvom redu do izlaza, jer deci to nije dozvoljeno
- Idite jutranjim letovima (od 5 ili 6); roditelji retko kad mogu da se organizuju da spreme svoju decu tako rano za let
- Kažite otvoreno šta vam smeta odrasloj osobi u pratnji deteta, ljubazno ali odlučno. Ako to ne pomogne, zamolite stjuardesu da razgovara sa dotičnom osobom ili da vas premesti da drugo mesto, čak i u višu klasu ako nema mesta u vašoj

U poslednje vreme žalbe na dečji plač uzimaju se za ozbiljno i to ne samo u avio-kompanijama, nego i u hotelima, bioskopima, restoranima, pa čak i nekim marketima.

U julu je, na primer, čuveni restoran u Pitsburgu (SAD) zabranio ulazak deci mlađoj od šest godina i postao maskota pokreta u Americi za „zonu bez dece“. Više od polovine stanovnika Pitsburga bilo je za takvu zabranu što je privuklo pažnju većine tamošnjih ugostitelja.

Stručnjaci za marketing smatraju da bi zabrana pristupa mlađoj deci mogla biti novi način reklamiranja.

Postoji čak i sajt leavethembehind.com putem kog roditelji mogu organizovati svoje odmore bez dece i odabrati neku od usluga relaksacije poput masaža i joge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: