Nema skijanja bez Alpa

Sa najmodernijim skijaškim centrima, Francuska i ove zime čeka hiljade turista iz cele Evrope. Dominira dolina Morijen. Pogodno za porodice

Izvor: Večernje novosti

Izvor: B92

Subota, 11.12.2010.

06:10

Default images

Kada neko pomene raj za skijaše, odmah se pomisli na francuske Alpe.

Zemlja u kojoj se proizvodi više od 370 vrsta sireva, u kojoj svako hvali svoju regiju i penušava vina, spremna je da i ove zime prihvati i ugosti najveći broj skijaša iz cele Evrope. I dok najpoznatije planinske doline već imaju ”svoje” skijaše, Alpi su ”izrodili” još nekoliko lepo ušuškanih i romantičnih skijališta, koji mogu u potpunosti da zadovolje apetite i najzahtevnijih ljubitelja zimskih sportova.

Među njima, prva na listi jeste dolina Morijen. Autentičan duh Francuske, uz samu granicu sa Italijom, probudiće maštu kako vrhunskim skijašima, tako i deci i početnicima. Ovaj, uglavnom, porodični rizort osim dobrim stazama turiste privlači i izuzetno povoljnim cenama.

PROBLEMI sa stazama u Francuskoj gotovo da ne postoje. Sve su vrhunski ”ispeglane”, a na mestima na kojima je malo snega, što nije česta pojava, ski-centri su obezbedili prskalice sa veštačkim snegom. Ništa nije prepušteno slučaju, i sve je urađeno kako bi borderi i skijaši uživali.

Dolinu Morijen najviše posećuju porodice, jer su vanskijaške aktivnosti raznovrsne, naročito za decu. Od škole skijanja, obdaništa, igrališta i animatora do raznih radionica u kojima se najmlađi zabavljaju. Postoje staze za motorne sanke, a prelepu prirodu Savoje turisti mogu da posmatraju iz vazduha - iz paraglajdera. Ljubitelji leda imaju na raspolaganju klizališta, ali mogu i da se penju uz zaleđene vodopade.

NEDALEKO odatle (u Francuskoj su sva skijališta relativno blizu, zbog izuzetno dobro organizovanog prevoza) nalazi se i jedan od najvećih ski-centara Le Sibel. Sa više od 300 kilometara staza obuhvaćeno je šest oblasti: Sent Kolomban, Vilard, La Tosuar, Sent Sorlin d’Arve, Sent Žan d’Arve i Le Botijer. Le Sibel u suštini čine četiri skijališta, koja su povezana u veliki ski-centar.

Francuzi su se svojski trudili da svoj hedonizam prenesu i na turiste. Planinski kafići, uređene barake i male drvene kuće su bezmalo na svakom koraku. Tu se, po povoljnim cenama, može napraviti predah od skijanja.

SKIJALIŠTE Le Sibel karakteristično je po svoja tri šiljka, koja čine vrh Le Aguvil d’Arve (3.510 m). Smeštaj u ovoj oblasti vrhunskog je kvaliteta. Apartmani su izuzetno prostrani, uglavnom četvorokrevetni, šestokrevetni i osmokrevetni sa kuhinjom i kupatilom. Pojedini apartmani imaju i dva kupatila. Većina hotela i apartmana u svom sklopu ima bazen, saunu i đakuzi.

Le Sibel, za razliku od drugih širom Alpa, nema visokih zgrada. Ovde su građeni niski objekti, u kamenu i drvetu. Sve to doprinosi lepoti i toploti ovog mesta. Ono što je najbitnije za skijaše jesu žičare. Na njima nema gužvi, i sve funkcioniše skoro besprekorno. U ovom ski-centru nema gondola, ali žičare uspevaju da zadovolje dnevne potrebe.

I DOK Francuska svojim šarmom privlači i sebično čuva turiste, pravi ljubitelji skijanja složiće se u jednom: nema skijanja dok se štap ne zabode u francuske Alpe.

KAKO STIĆI

DOLINA Morijen je na samo dva sata od aerodroma Sent Egziperi u Lionu i od Grenobla. Ukoliko neko krene automobilom, putevi D 1006 i A43 vode do ovog skijališta. Postoji mogućnost da ovde doputujete i vozom.

INFO

*MORIJEN: Sedmodnevni smeštaj u apartmanu i šestodnevni ski-pas koštaju oko 200 evra. * POSTOJE dva snoubord parka i 105 staza. Od toga, 21 zelena, 43 plavie staze, 37 crvenih i četiri crne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: