Delft: plavi porcelan i Vermer

U sendviču između Haga i Roterdama leži grad plavog porcelana, rodno mesto i izvor inspiracije slikara Vermera, grad sa bogatom srednjovekovnom istorijom pretečenom u velelepna zdanja.

Izvor: B92

Izvor: B92

Subota, 31.10.2009.

06:50

Default images

U provinciji Južna Holandija, nalazi se Delft čiji je naziv izveden od glagola delven (kopati), što ukazuje na to da je nastao kao naselje na veštačkom kanalu.

Kanal Schie (Shi) prolazi kroz sam grad i predstavlja vezu sa Roterdamom i Hagom koji su odmah u komšiluku. Stereotipna vožnja kanalima kojima plutaju veliki lokvanji, i ovde nailazi na veliki odziv turista.

Delf je rodno mesto velikog holandskog slikara Johanesa Vermera koji je slikao žanr scene postavljene u enterijerima. Poznata je njegova 'Devojka sa bisernom minđušom', dok je na platnu 'Pogled na Delft', suptilnim odabirom boja i linija ovekovečio svoj rodni grad. Sahranjen je u Staroj crkvi (Oude kerk).

Atrakcije

Veliki simboli grada su Stara i Nova crkva. Za ulaz u obe srkve treba izdvojiti po 3.30 €.

Nieuwe kerk ili Nova crkva visine oko 110 m, predstavlja drugi po visini toranj u Holandiji. Ko želi, može da savlada 460 stepenika i da se počasti prostranim, vrtoglavom pogledom na ušuškani, skockani grad.

U crkvi su sahranjeni članovi vladajuće dinastije i otac nacije, Vilem Oranjski (1533-1584), predvodnik Holanđana u pobuni protiv Španaca. Prinsenhof (nekada manastir, danas muzej) bio je Vilemov letnjikovac na čijim stepenicama je ubijen. Ubistvo je izvršio Baltazar Herarts, izričiti protivnik otcepljenja od Španije.

Oude kerk ili Stara crkva je gotsko zdanje i ujedno najstarija crkva Delfta, pomalo nakrivljena, smeštena u samom centru, izgrađena 1246. Iste godine Delft je zvanično dobio prava grada od grofa Vilema II. Crkva je visoka 75 m, a na stranu se naginje 2 m. U Staroj crkvi su sahranjeni slikar Vermer i izumitelj mikroskopa Antoni van Leuenhuk.

Markt je jedan od najvećih trgova u Evropi (120 x 50). Pravougaonog je oblika, s jedne strane omeđen Novom crkvom, a sa druge gradskom kućom Stadhuis čiji se izgled nakon velikog požara 1536, u više navrata menjao. Oko trga smeštene su najstarije kuće Delfta.
Photo: Jar0d / Flickr
Delft je na daleko poznat po manufakturama za proizvodnju plavog porcelana i keramike, koje su svojevremeno bile veliki konkurenti kineskom porcelanu. Za podrobnije informacije posetite Porceleyne Fles, jedinu preostalu fabriku tog tipa. Zainteresovani se mogu oprobati u oslikavanju vaza ili tegli.

Delftska modro plava i tipični simboli Holandije (vetrenjače, lale i klompe) prepliću se na gotovo svakom suveniru.

Molen de Roos je jedina preostala vetrenjača od njih 50 koje su postojale u gradu u kojima se proizvodilo brašno. Ako vidite plavu zastavicu koja se viori, to je znak da je poseta mlinu dozvoljena.

Ljubitelji umetnosti mogu posetiti Het Vermeer Centrum u kojem će se, kroz reprodukcije, citate, aparate iz 17. veka kao što je kamera opskura, ali i uz video bimove i touchscreen-ove, upoznati sa životom i stvaralaštvom Johanesa Vermera.

Ako vas zanima kako izgleda 'Devojka sa bisernim zubima', posetite galeriju Kunstkop umetnika Renea Jakobsa koji je inspirisan Vermerovim platnom napravio novu verziju slike, dodajući devojci osmeh Maraje Keri. Galerija je ujedno i atelje, i slikar vam neće zamerati ako u toku slikanja bacite pogled na platno preko njegovog ramena.

Lambert van Meerten muzej na 2 sprata sa stilskim nameštajem i kolekcijom slika, sa japanskim i kineskim porcelanom i sobama u duhu 17. veka. Ulaz je 3.5 €.

Legermuseum je vojni muzej sa bogatom kolekcijom oružja i uniforme. Upotreba oružja kroz vekove, dočarana je uz pomoć obučenih lutki, nosila, sprava, ispisainih informacija. Preko kamenog doba, luka i strele, pištolja na kremen, pa preko Drugog svetskog rata, do modernih strategija ratovanja.

Sinagoga. Nekadašnja sinagoga izgrađena je 1862. kao svetilište na osnovu projekta Leona Vinkela. U njoj se nalazi izložba posvećena jevrejskim žrtvama iz Drugog svetskog rata.

Museum Nusantara. Stalna postavka ilustruje istoriju i veze između Holandije i Indonezije u vremenskom razdoblju od 400 godina. Ulaz je 3.5 € .

Šta jesti?

Neki od tipično holandskih specijaliteta su ukusni stroopwafels – vafl kolači sa filom od karamele, dropjes – slatko slane bombone crne boje. Veoma je popularan holandski sir, usoljena riba (haring), sitni komadići čokolade ili šećera koji se posipaju preko namaza na sendviču (hageslag).

Tradicionlano jelo nosi naziv hutspot i predstavlja jednostavan miks krompira, šargarepe i luka. Prisutna je i internacionalna kuhinja, pre svega indonežanska, italijanska i kineska. Pivo je piće br. 1 u kombinaciji sa tradicionalnim pomfritom.

Kako stići?

Od aerodroma Spihol u Amsterdamu do Delfta potrebno je 40 minuta vozom. Druga opcija je aerodrom u Roterdamu koji je na samo 6 km od Delfta.

U Delftu postoje dve železničke stanice od kojih je jedna blizu centra. Od Amsterdama do Delfta sat vremena vožnje i 11 €, od Roterdama 15 minuta za 3 €, a od Haga samo 10 minuta i 2 €.

Još jedan tekst o Delftu sa stranica B92 Putovanja možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: