Evropa odbila da izoluje Iran

Evropljani su odbili zahtev SAD da ekonomski izoluju Iran.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2018.

21:07

Evropa odbila da izoluje Iran
Foto: Thinkstock

Oni su usvojili pravni instrument za zaštitu evropskih firmi prisutnih u Iranu od američkih sankcija, rekla je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Odobrili smo osavremenjivanje statuta o blokadi, i preduzećemo sve mere da bi Iran mogao da ima ekonomske koristi od ukidanja sankcija", rekla je Mogerini posle sastanka sa šefovima diplomatija članica EU.

Zakon će stupiti na snagu 6. avgusta, istovremeno sa prvim talasom američkih sankcija.

Drugi talas kreće 4. novembra, u vreme kongresnih izbora u SAD. Taj propis je ustanovljen 1996. i treba da omogući EU da se suprotstavi američkim ekstrateritorijalnim sankcijama firmama i pojedincima u svetu.

Brojne evropske velike kompanije, poput Totala, odlučile su da se povuku iz Irana ako ne budu izuzete od sankcija. Vašington je odbio izuzeća.

Mogerini je priznala da je situacija teška jer "težinu SAD u svetskoj ekonomiji nije moguće zanemariti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: