Unapređenje brige o napuštenim psima i mačkama

Devet novosadskih organizacija pokrenulo je inicijativu kod gradskih vlasti da promene odluke koje zabranjuju hranjenje i postavljanje kućica za gradske pse i mačke na javnim površinama.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

20:04

Unapređenje brige o napuštenim psima i mačkama
Foto: Thinkstock

Navele su u saopštenju da se građani svojevoljno angažuju i organizuju u pravljenju i postavljanju kućica, i da su često nesvesni da mogu da budu kažnjeni zbog humanosti.

"Mnogi gradovi su tokom hladnih dana dozvolili postavljanje kućica, pa je neophodno da se i Novi Sad priključi pozitivnom trendu i uključi u tokove obezbeđivanja dobrobiti, koje je zakonska obaveza građana kao i organa lokalnih samouprava", ističu te organizacije.

Oni su gradskim vlastima predložili i da uvede staratelje napuštenih kućnih ljubimaca, odnosno da dopusti građanima da se dobrovoljno stara o psima i mačkama u kraju grada u kojem živi ili radi.

Ocenili su da bi uvođenje staratelja pomoglo da se građani koji su već angažovani i svojevoljno brinu o psima i mačkama "uvedu u sistem" i da tako pomognu Javnom komunalnom preduzeću Zoohigijena i veterina da kvalitetnije obavlja poslove.

Inicijativu su pokrenule i potpisale organizacije Hmm, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad - SPANS, Fondacija za razvoj domaćinstva, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Čuvari kampusa Univerziteta u Novom Sadu, Volonterski centar Vojvodine, Novosadski humanitarni centar, Omladinski centar CK 13 i Novosadska biciklistička inicijativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: