Da li mačke mogu da imaju boginje?

Da, mačke mogu imati ovu virusnu infekciju, koji izaziva virus kravljih boginja, opasan i za ljude. Pogledajte koji su simptomi bolesti i kako se leči…

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2017.

08:50

Da li mačke mogu da imaju boginje?
Foto: Thinkstock

Mačka se može zaraziti virusom kravljih boginja, i to direktnim kontaktom sa obolelom životinjom ili iz spoljašnje sredine.

Najčešće, ovaj virus napada odrasle mačke koje žive van gradova, a po rečima vlasnika, gotovo sve su dobri lovci.

Najveći broj infekcija kod mačaka primećuje se u jesen, a virus je dosta otporan, pa na sobnoj temeraturi može da preživi i nekoliko godina.

Simptomi
Vlasnici retko obraćaju pažnju na prve simptome bolesti, jer se obično javljaju u vidu ranica na koži.

Nakon nekoliko dana, pa čak i nedelja, pojavljuju se neravnomerno raspoređeni čvorići. Posle tri do pet dana čvorići se pretvaraju u čireve koji mogu da narastu i do jedan centimetar u prečniku.

Takođe, kod nekih mačaka moguće je da se pojave i mali plikovi na jeziku i unutrašnjoj strani ušne školjke.

Terapija

Mačke koje imaju boginje najčešće se tretiraju antibioticima, kako bi se sprečile infekcije kože. Ukoliko je potrebno, kožne promene se ispiraju blagim rastvorima.

Ovaj virus opasan je i za ljude, i mačke nam ga mogu preneti. Ukoliko primetite neki od simptoma kod mace, odmah potražite pomoć veterinara.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: