Šta uzrokuje i kako sprečiti dijareju kod mačića?

Dijareja je vrlo česa pojava kod mačića, a ozbiljnost varira od manjeg broja "epizoda" koje brzo prođu, do teških gastrointestinalnih simptoma koji mogu ukazivati na ozbiljnija oboljenja. Pročitajte zašto dolazi do dijareje i kako je srečiti…

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2016.

08:59

Šta uzrokuje i kako sprečiti dijareju kod mačića?
Foto: Thinkstock

Prilagođavanje novom domu je veoma uzbudljiv, ali i stresan period za mače, zbog prestanka sisanja, odsustva majke, putovanja i upoznavanja nove porodice. To sve može dovesti do dijareje, kao i promena ishrane, naročito ako se prelazak na novu hranu izvede naglo.



Takođe uzročnici dijareje najčešće su paraziti: pantljičare, valjkasti crvi, toksoplazmoza i kokcidija. Prisustvo crevnih parazita kod mačeta se mora otkloniti lekovima koje prepisuje veterinar.

Proliv može biti simptom infektivnih bolesti, od kojih je najopasnija panleukopenija (FPV), poznata kao i "mačja kuga". Ovo je izuzetno zarazna bolest koja životno ugrožava male mačiće. Osim teškog oblika dijareje, inficirani mačići pokazuju nezainteresovanost, groznicu, bol u stomaku i nervozu. 



Kako sprečiti dijareju?

Ublažite stresne promene
Omogućite svom mačetu da se postepeno prilagodi svom novom okruženju. Ograničite broj članova porodice i posetilaca koje mače upoznaje kako bi se izbeglo preveliko uzbuđenje. Obezbedite svom mačetu dovoljno mira i vremena za odmor i spavanje, i napravite raspored sa ujednačenim razmacima između obroka, perioda igre i odmora.



Postepeno pređite na novu hranu
U početku pomešajte manju količinu nove hrane sa hranom sa hranom koju ste do sada koristili. Povećavajte količinu nove hrane narednih sedam do deset dana.



Posetite veterinara i vakcinišite mače
Kada udomite mače odmah zakažite pregled kod veterinara, koji će proceniti celokupno zdravlje i fizičko stanje vašeg novog ljubimca, ustanoviti eventualno prisustvo parazita i dati vam stručan odgovor na sva pitanja u vezi ishrane i zdravstvene nege. 



Ne zaboravite da većinu infektivnih bolesti koje mogu ugroziti život mačeta možete pouzdano sprečiti vakcinacijom.

Zbog velikog broja potencijalnih uzroka, veoma je važno da zatražite pomoć veterinara kada god primetite da vaše mače ima meku ili tečnu stolicu.

Izvor: zivotinje.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: