Zašto nas mačke prate kad idemo u WC?

Mačke nas prate svuda po stanu, ali čini se da im je WC omiljena destinacija. Zašto je to tako?

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

15:05

Default images
Foto: Thinkstock

Svi vlasnici mačaka zapitali su se ovo barem jednom jer gotovo da nema mačke koja neće poželeti da uđe u kupatilo odmah nakon vlasnika. Neki vlasnici im to dopuštaju, pa se onda mačka šetka levo-desno i njuška okolo, dok pojedini vlasnici to ne dozvoljavaju pa onda mačke sede pred vratima WC-a, mjauču, grebu i pokušavaju da uđu na sve moguće načine.

“Moja mačka to stalno radi. Ako joj ne dozvolim da uđe sa mnom, gura šapicu ispod vrata sve dok ne napipa moju nogu i onda je drži. Ponekad spustim ruku i onda se ‘držimo za ruke’ kroz rupu ispod vrata, a ona prede. To je preslatko”, napisala je jedna korisnica Redita.

“Mačke imaju mentalitet deteta. Ako radite nešto iza zatvorenih vrata, to znači da se zabavljate bez njih. I one žele da učestvuju. Plaše se da će nešto propustiti”, napisao je drugi korisnik spomenutog servisa.

Dakle, jedan od razloga može da bude to što su znatiželjne i što ne žele da propuste nešto zanimljivo.

Druga teorija kaže da jednostavno vole hladnija mesta kao što su kupatila koja su obložena keramičkim pločicama.

Treća teorija kaže – mačke naprosto ne vole kad ih ignorišemo i isključujemo, a zatvorenim vratima im to najbolje dajemo do znanja.

Četvrta teorija oslanja se na činjenicu da mačke obožavaju rutinu. One su ‘robovi’ navike i sve što vi radite tokom dana žele da rade i one. Osim kad, naravno, spavaju!

Iako ovo mačje ponašanje još nije razjašnjeno, svakako možete uživati u ovom simpatičnom videu u kojem mačke uporno prate svoje vlasnike.
Foto: Thinkstock
Foto: Mackarica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: