Dimić: Zahvaljujem se NIN-u za Republiku Književnost

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade za roman godine, Ivana Dimić zahvalila je tom nedeljniku i njegovom žiriju što svojom nagradom svake godine širom "otvaraju kapije medijskog prostora Republici Književnost".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

20:47

Dimić: Zahvaljujem se NIN-u za Republiku Književnost

Književni nagradu spisateljici Ivani Dimić za roman "Arzamas" uručio glavni urednik NIN-a MIlan Ćulibrk, na svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci.

Dimić se zahvalila i svim svojim prijateljima na nebu i na zemlji.

"Zahvaljujem takođe svom ocu Ivanu na knjizi 'Od Spendela do Beketa' i na tome što je živeo za literaturu. Zahvaljujem svojoj majci Oliveri koja je umela i volela da živi: 'Mama, ovo je tvoj čas gde god da si raduj se'. Zahvaljujem bogu na daru koji je poklon i na nagradi koja je milost", kazala je Ivana Dimić.

Naša cenjena dramaturškinja i spisateljica se potom zahvalila knjigama koje su je štitile od nesreće i od sveta.

"Zahvaljujem redom: narodnom pesniku za Kraljevića Marka i 'Musu Kesedžiju', 'Hasanaginicu' da i ne pominjem. Robertu Grejfsu za 'Belu boginju', 'Ogama azbuku' i 'Dramu samoglasnika', Branku Ćopiću za 'Ježevu kućicu', Marselu Prustu za 'Zvuk zvonceta u Kobreu', Lazi Lazareviću za 'Sve će to narod pozlatiti', Emilu Sioranu na 'Utešujućem gnevu u kratkom pregledu raspadanja', Svetislavu Basari na 'Anđelu atentata', Tomasu Manu na 'Meneru Peperkornu', Cici Šalabalić na 'Aristofanovim žabama', Borhesu na 'Pesmi posvećenoj Džojsu', Danilu Kišu na 'Bašti pepelu' i na tome da je svaka napisana reč kao postanje, Fransoa Rableu na 'Čemer ljutici', Lazi Kostiću na 'Međ javom i međ snom', Šekspru na '66. sonetu', Ljubomiru Simoviću na 'Trojeručici', Levi Strosu na 'Mitovima indijanaca o poreklu duvana'.

Dragoslavu Mihailoviću koji mi je 'Kada su cvetale tikve' rekao koleginice, Marini Cvetajevnoj na 'Novogodišnjoj' Šipki i Klajnu na 'Velikom rečniku', Nikolaju Gogolju zahvaljujem za 'Ženidbu' i 'Mrtve duše', zahvaljujem najzad Emili Dikinson na pesmi 'Ja sam niko, a ti kosi', kazala je Dimić.

Ćulibrk je naglasio da mu je posao olakšan, a problemi smanjeni od kada je neko prepoznao značaj NIN-ove nagrade.

"Neko već dve godine obezbeđuje novčani deo NIN-ove nagrade bez ikakvih zahteva uz želju da bude anoniman. Pošto smo pristalice zavere odmah se tu javljaju neki koji tvrde da neka izdavačka kuća daje tu nagradu kako bi njene knjige bile izabrane za roman godine. Nije tako. Jedna velika strana kompanija koja nema nikakve veze sa knjigom osim što vole knjigu daje novčani deo NIN-ove nagrade", kazao je Ćulibrk.

Članica žirija za dodelu NIN-ove nagrade Jasmina Vrbavac naglasila je da je roman Ivane Dimić o bolesti smrti koji se približavaju neumitno i neobjašnjivo.

"Ovaj roman je traganje za smislom i poretkom. Ivana Dimić želi da traga kroz literaturu, tuđe biografije i filozofiju, a zapravo je sam život uči kako se pronalazi taj smisao i da je smisao u ljubavi uprkos svemu", kazala je Vrbavac.

Odlomke iz romana "Arzamas" čitali su glumci Anica Dobra, Jelisaveta Seka Sabljić i Tihomir Stanić.

Na svečanosti je dodeljena i NIN-ova nagrada "Ličnost godine" Branislavi Kostić iz Leskovca, koja se brine o dve ženske osobe ometene u razvoju, nakon što je odgojila i na put izvela dva sina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: