Pikasovi radovi u beogradskoj Kući legata do 5. aprila

Na izložbi "Pikaso- izbor dela iz Vollard Suite" koja je sinoć otvorena u beogradskoj "Kući legata", publika će imati priliku da vidi odabranu selekciju u kojoj su 84 rada čuvenog umetnika, kao i originalne Pikasove tanjire, plakate, litografije, ali i retko izdanje umetnikovog bloka sa skicama.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

15:30

Pikasovi radovi u beogradskoj Kući legata do 5. aprila
Foto: Thinkstock / ilustracija

Izložba je realizovana u organizaciji slovenačke galerije "Kos" i kuće legata, koji su prošle godine predstavili izložbu o Salvadoru Daliju.

Dela u okviru "Vollard Suite" nastala su kao rezultat Pikasove poslovne veze sa francuskim galeristom Ambroazom Volarom i stvarana su tokom sedmogodišnjeg perioda, od 1930. do 1937. godine.

Prva serija ovih radova predstavljena je javnosti i puštena u prodaju sa Pikasovim potpisom 1950. godine.

"Veliki broj radova odlikuju neoklasični elementi i teme, a u njihovoj izradi Pikaso je koristio različite tehnike, od suve igle, akvatine do litografije. U okviru ovog ciklusa posebno je važna tema Minotaura, koji za umetnike predstavlja idealnu vezu između čoveka i životinje i ujedno postaje njegov svojevrsni alter ego", kazao je Leon Pogelšek, direktor i kustos galerije "Kos".

Nekoliko radova otkriva teme koje u Pikasovom grafičkom stvaralaštvu prolaze kao "lajt motiv", kao što su borbe bikova, cirkus, scene silovanja, žene koje se oblače.

Izložba je otvorena do 5. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: