NBS: Spolja sjaj a knjige propadaju

Pre skoro godinu dana, Srbija je dobila modernu nacionalnu bilblioteku, u kojoj svako može da dobije knjigu koja ga zanima, ali i sve relevantne informacije. Međutim, na osnovu spoljnog sjaja se ne može primetiti da se srpsko nacionalno blago čuva u pretoplim, vlažnim podrumima, na običnim metalnim policama. B92 je pokušao da sazna zbog čega je ogroman novac uložen u najmanje bitan deo zgrade.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 10.08.2012.

17:46

Default images

Sjaj modernog enterijera Narodne biblioteke Srbije sa Svetosavskog platoa poručuje - ovde se čuva srpsko nacionalno blago. U rekonstrukciju objekta, koja je završena pre godinu dana, uloženo je skoro 4,5 miliona evra. Međutim, iza staklenih vrata sa elektronskom bravom, koja iz čitaonice vode ka kancelarijama, trezoru i depoima, vreme je stalo 1973. godine. Te godine je obnovljena zgrada biblioteke i u nju od tada nije ulagano.

U Narodnoj biblioteci se čuvaju najstarije srpske štampane knjige, a zaposlenima u biblioteci nije jasno zašto one propadaju u ovakvim uslovima u kojima, za sada, na zalost nema drugih načina da se sačuvaju.

U podzemnim depoima, bez klima-uređaja i protivpožarnog sistema, čuvaju se najstarije štampane knjige, dvorska biblioteka, ali i zaostavština Miloša Crnjanskog. Nedaleko odatle je prostorija s mikrofilmovima, u kojoj takođe nema klima-uređaja i u kojoj je u trenutku snimanja bilo bar 35 stepeni, a sprat ispod i trezor biblioteke, u kome se čuvaju najstarije srpske rukopisne knjige. Među njima je i Miroslavljevo Jevanđelje, koje je više od decenije van domašaja javnosti, od kako je, zajedno sa specijalnom komorom u kojoj se čuva, preseljeno iz Narodnog muzeja zbog njegove nikada završene rekonstrukcije.

„Zahvaljujući komori koja je smeštena u našem trezoru, a opet u njoj naše Miroslavljevo Jevanđelje, naše rukopisne knjige su dobile priliku da budu u nešto povoljnijim uslovima jer je zajedno sa komorom inastasliran jedan klima uređaj i nekoliko uređaja koji regulišu vlagu u prostoriji“, kaže Milanka Ubiparip, viši Arheograf NBS.
Unutrašnjost biblioteke sa èitaonicom (Foto. Beta)
B92 je pokušao da sazna zbog čega se ulagalo u kupovinu stolica i tepiha, a nije nabavljena bar jedna polica za štampane ili komora za rukopisne knjige. Rekonstrukcijom dela biblioteke, koja je trajala pune 4 godine, rukovodio je bivši prvi čovek te ustanove.

Bivši upravnik NBS danas se nije javljao na telefon. Kako je ranije rekao da je rekosntrukcija ovog objekta rađena je isključivo po projektu, on je tada rekao novinarima da zaposlene pitaju zbog čega je tada rekonstruisan najmanje bitan deo zgrade.

Zaposleni, međutim, kažu da to nije tačno i da se za sve pitao upravo Ugričić.

V.d. upravnika biblioteke Dejan Ristić ne zeli da govori o rekonstrukciji, jer kako kaže, tada nije radio u biblioteci

Ristić kaže da je optimista da će za vreme njegovog mandata, do januara sledeće godine, ova ustanova dobiti bar deo novca koji joj je urgentno potreban, kako srpsko nacionalno blago ne bi nastavilo da propada. Međutim, samo za urgentne poslove potrebno je nekoliko miliona evra iz državne kase, koja je i zvanično prazna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: