Kultura

Petak, 08.04.2016.

08:27

Ovacije Nemanji Raduloviću u Kolarcu

Čuveni violinista Nemanja Radulović nastupio je sinoć sa Beogradskom filharmonijom, prvi put posle 17 godina, pod upravom maestra Eiđija Ouea u sali Kolarca, a beogradska publika pozdravila ga je ovacijama.

Izvor: Fonet, Tanjug

Ovacije Nemanji Raduloviću u Kolarcu
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ

Radulović je nastupio u drugom delu koncerta kada je svirao Bruhov violinski koncert br. 1, Štrausov Don Žuan, kojim je koncert otvoren, a izvedena je i Patetična simfonija Čajkovskog.

Nemanja Radulović jedan je od najpoznatijih svetskih umetnika koji je u roku od samo nekoliko godina osvojio svet klasične muzike svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima. Uoči koncerta Radulović je izjavio da se raduje što će ponovo svirati u Beogradu, ovog puta u okviru koncertne sezone Beogradske filharmonije, sa sjajnim muzičarima iz tog orkestra sa kojima je odrastao.

"Posebno mi je drago što ćemo svirati Bruhov violinski koncert za koji sam emotivno vezan, jer sam prvi put svirao isto delo u Sali Kolarca pre dvadeset godina", rekao je slavni violinista.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
Sa Eiđijem Oueom, jednim od najuzbudljivijih dirigenata današnjice, ima jedinstvenu saradnju, koja se ogleda i u zajedničkom disku Paganini fantasy. Oue je počasni dirigent Filharmonije iz Osake i sarađuje sa najprestižnijim svetskim orkestrima.

Za japanskog dirigenta Radulović je jedan od najtalentovanijih i najtraženijih muzičara u svetu, "najbolji umetnik koga je Srbija iznedrila". On se na konferenciji za medije pre koncerta prisetio da su na takmičenju u Hanoveru i muzičari i žiri bili saglasni da je Radulović najbolji, a dodatnu snagu tome pridaje i činjenica da je mladi violinista svirao kompoziciju Betovena "koji se u Nemačkoj smatra Bogom".

Oue je primetio da je Radulović umetnik koji je sposoban da svira svaki repertoar i da svuda u svetu dobija odlične kritike, a posebno je omiljen u Japanu gde je jedan od njegovih obožavalaca nazvao svoj restoran po njemu, a Raduloviću je prošle godine poslužio sarme.

Radulović je naglasio da je za njega svaki dolazak u Srbiju poseban i donosi nove emocije, a ovaj je specijalan jer će svirati sa Filharmonijom. Na pitanja novinara, harizmatični violinista, koji osvaja publiku širom sveta svojom virtuoznošću i jedinstvenim stilom, kaže da voli da svira svaku vrstu muzike i ne deli muziku na žanrove, postoji samo muzika koja mu više ili manje prija.

Ne libi se da zasvira i na železničkoj stanici, jer smatra da muzika treba da bude svugde i da ne postoji idealno mesto za muziku, već da treba da bude dostupna svima. On je priznao da mu je muzika mnogo pomogla i značila kada je sa sedam godina prešao iz Niša u Beograd, a kao tinejdžer kad god bi se naljutio ili iznervirao uzimao je violinu koja je posle nekoliko minuta delovala kao terapija.

Raduje se što će prvi put svirati u Rusiji 6. septembra i to sa Filharmonijom.
Foto: Tanjug / Oksana Toskiæ
"Rusija je specifična po tome što imaju veliku tradiciju klasične muzike i ja nisam imao nikakvih dodirnih tačaka sa Rusijom, ali iz svakog koncerta i svake zemlje u kojoj nastupam pokušavam da zadržim samo dobre stvari. Tako gledam i na publiku i na život. Pokušavam da uživam u svakom koncertu i sačuvam ljubav prema publici i muzici", rekao je Radulović.

Oue, koji treći put boravi u Srbiji, rekao je da je svoj prvi koncert u Evropi imao 4. aprila 1984. u Sava Centru pred 3.800 ljudi što je za njega bio neverovatan doživljaj od koga se i danas naježi. On je najavio da će sutra na repertoaru biti Sstrausov "Don Žuan" koji zahteva maksimalno angažovanje od svakog člana orkestra, kao i "Simfonija br. 6" Čajkovskog koju će dirigovati na osnovu originalne partiture kakvih u svetu ima samo 20.

Programski svrstan u ciklus Za zaljubljene, repertoar koji su izvele ove muzičke zvezde u jedinstvenoj kombinaciji sa Beogradskom filharmonijom, okuplja najromatičnije kompozicije celokupne muzičke literature, saopšteno je uoči koncerta.

Bruhov Koncert za violinu i orkestar br. 1 jedan je od najpopularnijih, Štrausov Don Žuan traga za idealnom ženom i prolazi kroz transformaciju ličnosti, a Patetična simfonija Čajkovskog, najpoznatija od svih šest, i za inspiraciju ima skrivene emocije i potiskivanje osećanja kompozitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

15 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: