Sónar festival u Barseloni krajem juna

Festival elektronske muzike Sonar, ponovo će se održati u Barseloni i to od 18. do 20. juna.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 21.05.2015.

15:50

Default images

Sezona letnjih muzičkih festivala kreće od juna meseca i ove godine biće zaista teška odluka koji festival posetiti. Pored standardnog domaćeg, Exit festivala, duž Jadranske obale smenjuju se sada već ozbiljni festivali, koji pokrivaju sve muzičke ukuse - od Southern Soula, preko For festivala, do Sonus, Dimensions i Outlook festivala. No samo malo dalje, na katalonskoj obali, u Barseloni sredinom juna dešava se dvadeset drugo izdanje čuvenog Sónar festivala, koji je jedan od naših favorita godinama unazad, a koji se ove godine dešava od 18 do 20. juna na prelepom Monžuiku u srcu ovog divnog španskog grada.

I ovog juna glavno mesto dešavanja je Možuik, odmah iznad prelepog Špankog trga - Plaza Espanja.

The Chemical Brothers, Duran Duran, Róisín Murphy, FKA Twigs, Skrillex, Die Antwoord, A$ap Rocky, Laurent Garnier, Flying Lotus, Hot Chip, Jamie xx, Arca & Jesse Kanda, Squarepusher, Siriusmodeselektor, Seth Troxler, Autechre, j.e.t.s. (Jimmy Edgar & Machinedrum), Kindness, Francesco Tristano, Pional, Dubfire:live Hybrid, Tiga live, Jamie Jones, Zebra Katz, Maya Jane Coles, Henrik Schwarz, Dorian Concept… dovoljan su razlog da uzmete u razmatranje odlazak na ovaj zaista jedinstven festival.

Sónar je internacionalni festival savremene muzike i novih medija, a ovogodišnji slogan glasi: Muzika, kreativnost i tehnologija.

Poslednje dve godine Sónar ima poseban deo koji predstavlja vrstu konferencije posvećene savremenim tehnologijama u kulturi - Sónar +D, gde najveće muzičke zvezde, predstavnici brojnih lejblova i najpoznatijih aplikacija, kao i veliki broj digitalnih umetnika, imaju predavanja, debate i radionice na različite teme. Možda nešto što najviše podseća na naš Resonate festival, Sónar+D predstavlja forum za promociju kreativnih inovacija u različitim poljima. Sónar +D ima za cilj da poveže kreativnost, tehnologije, inovacije i biznis I tu vezu napravi vidljivijom i pristupačnijom.

Što se tiče samog muzičkog programa, lista izvođača i ove godine je impresivna, a kao i prethodnih godina Sónar povezuje velike mejnstrim zvezde, kao što su to ovoga puta Duran Duran, sa dobro poznatim I nekim novim predstavnicima plesne muzike kao i uobičajenim eksperimentalnim duhom festivala.

Organizatori najavljuju i ogromnu instalaciju Sonar Planta (Sonar biljka), koja se radi u saradnji sa studijom iz Berlina Art+Com, koja će krasiti prostor dnevnog programa festivala, na Monžuiku.

Sónar već nekoliko godina ima jednako velika izdanja festivala širom sveta: Sónar Reykjavik, Sónar Stocholm, Sónar Copenhagen, Sónar Cape Town, Sónar São Paulo, Sónar Buenos Aires, Sónar Santiago de Chile, Sónar Bogota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: