Marčelo predstavio "Napet šou" u SKC-u

Četvrti naslov ali ovog puta "knjigoalbum" Marka Šelića Marčela pod nazivom "Napet šou" u izdanju "Lagune" imao je zvaničnu promociju iako je za proteklih mesec dana, otkako je izašao iz štampe, već doživeo peto izdanje.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.11.2014.

20:20

Default images

Velika sala beogradskog Studentskog kulturnog centra bila je puna jer popularni Marčelo uživa među mladima kultni status, koji mu je u početku karijere obezbedilo nastupanje kao prvorazrednog hip-hop izvođača a u međuvremenu je pokazao i da je talentovani pisac.

Direktor IP "Laguna" Dejan Papić, koji je priznao da još nije imao priliku da vidi tako veliko interesovanje za neku knjigu kakvu su pokazali fanovi Marčela kada je pojavio "Napet šou” jer onda je u knjižari "Delfi" u SKC-u bio pravi stampedo posto je vreme za potpisivanje stalno produžavano jer se redovi nisu nikako smanjivali.

Tako je, kazao je on, trajalo sve od 18 do 22 sata a onda, kada je knjižara zatvorena Marčelo je još ceo sat potpisivao primerke knjige na ulici.

Papić je kazao da je do sada štampano 10.000 primeraka i da je polovina već prodata a da se ostatak još može naći po knjižarama ali on ocekuje da će biti još puno novih izdanja.

Prema rečima Papića, i naziv ovog dela kakvo do sada nije nikada objavljeno u Srbiji pa ni u regionu - "knjigoalbum" nije baš najsrećnije rešenje ali svakako se radi o knjizi u spoju sa muzikom pa zato može da se kazati "da se radi o muzici koja se može isčitavati i knjizi koja se može slušati".

Definitivno, konstatovao je Papić, to je "hibrid između CD-a i knjige koji je istovremeno i više od muzike i više od književnosti".

"Rock enciklopedija", kako mnogi nazivaju novinara koji prati modernu muziku Petar Janjatović je kazao da je veoma ponosan što ga je Marčelo pozvao da napiše prilog za ovu knjigu i da sada govori na njenoj promociji jer je "postalo prestižno da se bude tamo gde je Marčelo".

Napomenuvši da je po obrazovanju studirao svetsku književnost i da je i po tom osnovu blizak Marčelu, koji završava jugo-svetsku književnost, Janjatović je naglasio da ga fascinira i oduševljava širina znanja koju pokazuje Marčelo u svojim pesmama i esejima i da mu imponuju mladi koji sa toliko oduševljenja prate sve što on stvara.

"Zemlja čija deca vole Marčela ne treba da se brine za budućnost" poručio je Janjatović i dodao da ovu Marčelovu knjigu treba čitati uz utišan TV aparat dok traju vesti i dobro vino.

Reditelj Kokan Mladenović, koji je uz Janjatovića, Davida Albaharija, Mihajla Pantića, Pavla Zelića, aforističara Dalibora Đorđevića, kolumniste Draže Petrovića, mirovnog radnika Milana Colića, psihologa i psihoterapeuta Vladana Beare i koordinatorke organizacije ASTRA Elene Krsmanović napisao prilog za "Napet šou”, naglasio je da se brojnim nagradama koje je Marčelo do sada dobio priključila i nagrada za scensku muziku koju je napisao za predstavu "Dr Nušić".

"Ako bi ovoga časa trebalo poslati u svemir nešto što na najbolji način predstavlja Srbiju to bi bila Marčelova knjiga koja je zapis zdravog razuma", kazao je Mladenović.

"Klinci ga beskrajno obožavaju", primetio je Maldenović i objasnio da "danas nema u ovom našem društvu ničega što bi mladima dalo pratformu za normalne vrednosti osim onoga što piše i o čemu peva Marčelo".

"Živimo u vremenu kada je demokratija kompromotiovana, kada nema novih opozicionih snaga a vlada stravični nedostatak opozicionih misli i u takvoj zemlji koja se davi u jednoumlju Marčelo nudi knjigu koja navodi na opoziciona razmišlajnja", istako je Mladenović.

Marčelo je sa "Filterima" završio promociju "razigravajući publiku" živim nastupom i porukom "Hvala vam, vi ste moji divni prijatelji" uz objašnjenje da bi svaki ekspoze bio suvišan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: