2013: Iznenađenjima nikad kraja

Izgleda da je 13 srećan broj u muzičkom svetu, naročito kada su u pitanju albumi koje nismo očekivali. Dovoljno je premotati 2013. godinu...

Kultura

Izvor: Izvor: B92, NME

Subota, 14.12.2013.

16:49

Default images

Petak, 13. decembar, nije bio nimalo nesrećan dan za Bijonse i njene fanove. Naprotiv, bio je to savršen dan za još jedno iznenađenje kakvih je sve više u muzičkom svetu. Bijonse je putem servisa iTunes objavila svoj novi album jednostavnog naziva "Beyonce".

Četrnaest novih pesama i sedamnaest spotova izazvalo je toliku pomamu među fanovima da je, prema podacima iTunes-a, za prva tri sata prodato čak 80.000 digitalnih primeraka po ceni od 15.99 dolara. Prve ocene kritike i više su nego pozitivne, što samo potvrđuje neobičan muzički trend zabeležen ove godine – najbolje stvari dolaze uvek nenajavljene. Jedan od muzičkih događaja 2013. godine svakako je povratak Dejvida Bouvija koji je na iznenađenje mnogih, posle desetogodišnje pauze objavio prvo nove singlove, a potom i album "The Next Day". Kritika je bila oduševljena, ni zavidan tiraž nije izostao, a Bouvi je pokazao svetu da još ima mnogo toga da nam kaže.

Pročitajte recenziju albuma "The Next Day". Još dužu muzičku pauzu napravio je sastav My Bloody Valentine, koji je 22 godine čekao na objavljivanje novih pesama. I taman kada su ih svi otpisali, oni su u februaruove godine objavili album jednostavno nazvan "m b v". Album je najavila samo poruka na fejsbuku koju su postavili svega nekoliko sati pre objavljivanja albuma, a "m b v" se već sada nalazi na mnogimi listama najboljih albuma u 2013.

Pročitajte recenziju albuma "m b v". I Džastin Timberlejk je ove godine odlučio da razdrma pospanu scenu, objavivši čak dva nova albuma. "The 20/20 Experience" je njegovo prvo izdanje od 2006. godine. Iako se mesecima šuškalo da radi na novim pesmama, Timberlejk je priče o prvom novom albumu potvrdio tek nekoliko sedmica pre njegovog objavljivanja u septembru. Džej Zi se takođe ove godine vratio sa novim pesmama, i baš poput svoje supruge, nije dizao veliku frku oko toga. Reakcije su, naravno, bila više nego pozitivne, i od strane kritičara i od strane slušalaca. Džej Zi je album "Magna Carta Holy Grail" najavio kratkom reklamom tokom finalne utakmice NBA lige. Album je samo dve sedmice kasnije, 4. jula, mogao da se preuzme sa interneta uz pomoć Samsungove aplikacije.

PROČITAJTE Džej Ziju najviše Gremi nominacija Među nenajvaljenim povratnicima pažnju bez sumnje zaslužuje i legendarni sastav Pixies koji je u avgustu na neobičan način najavio svoj novi materijal. Prvo je poput letnjeg pljuska, nenadano i žestoko, na Jutjubu postavljena pesma "Bagboy". Potom je Frenk Blek postavio i kratak video-klip na kom peva novu pesmu. Onda je usledilo "EP1" izdanje koje je sve fanove obradovalo sa nove četiri pesme.

Koje je od ovogodišnjih muzičkih iznenađenja vama bilo najprijatnije? .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: