Matisova slika koju su ukrali nacisti vraćena vlasniku

Matisova slika koju su ukrali nacisti i koja je bila deo tajne kolekcije nemačkog kolekcionara Kornelijusa Gurlita predata je danas naslednicima jevrejskog dilera umetnina.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 15.05.2015.

13:22

Default images

"Žena u fotelji" jedna je od prva dva dela iz Gurlitove kolekcije koja su vraćena zakonskim vlasnicima, piše AP.

Advokat Kris Marinelo, koji predstavlja naslednike dilera umetninama Pola Rozenberga i koji je doputovao u Minhen da preuzme sliku rekao je da je oduševljen što je slika vraćena i da se nada da će nemačka vlada transparentno i brzo rešiti i druga potraživanja Gurlitovih slika.

Gurlit je preminuo prošlog maja, nekoliko meseci pošto su vlasti zaplenile oko 1.400 predmeta iz njegovog stana u Minhenu u okviru istrage utaje poreza. Zvaničnici sada proveravaju da li s nekoliko stotina zaplenjenih dela nacisti uzeli od njihovih vlasnika.

Švajcarski muzej koji je prihvatio Gurlitovu kolekciju ali i rodjak koji se žalio na njegov testament su obećali da će ukradene predmete vratiti vlasnicima.

Nemačka vlada potpisala je ugovor o restituciji Matisove slike, kao i slike Maksa Libermana "Dva jahača na plaži" koja je uzeta biznismenu Dejvidu Fridmanu.

Sud u Minhenu koji vodi Gurlitovo imanje formalno je odobrio vraćanje dve slike. Liberman je vraćen u sredu.

Stručnjaci smatraju da su još dve slike iz Gurlitove kolekcije - "Par muzičara" Karla Spizvega i Pisaroova slika "Sena sa Pont Nefa, sa Luvrom u pozadini" ukrali nacisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: