Fotografija vredna 4 miliona dolara

Fotografija „Rajna II“, delo nemačkog fotografa Andreasa Gurskog, postigla je 8. novembra rekordnu cenu od 4,3 miliona dolara na aukciji održanoj u njujorškom Kristiju.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 11.11.2011.

18:05

Default images

Simetrična kompozicija horizontalnih linija u dve boje, na kojoj je prikazana obala reke Rajne, datira iz 1999. godine, a bila je izložena u Njujorku u Muzeju moderne umetnosti (MOMA), u Minhenu i Melburnu.

Garski je rekao da je ideju za fotografiju nosio u sebi više od godinu dana, dodajući da ga je uvek fascinirao pogled na Rajnu, prenosi BBC. U katalogu za održanu akuciju kuće Kristi navodi se da gledalac ne treba da posmatra neko određeno mesto pored reke, već platonski ideal tela vode koje se kreće kroz zeleni pejzaž.

Dosadašnji rekord kada je reč o cenama fotografija držalo je delo „Bez naslova“ čiji je autor američki fotograf Sindi Šerman. Ta fotografija je u u maju ove godine prodata za 3,89 miliona dolara.

Gurski je posebno cenjen među ekscentričnim kupcima umetničkih dela i već nekoliko puta je obarao rekorde dostignute cene za svoje radove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: