Počinje festival Kratka forma

Međunarodni festival kratkog filma "Kratka forma", jedan od značajnih svetskih bijenalnih manifestacija u oblasti kratkometražne filmske umetnosti, počinje danas i trajaće do 27. septembra, najavili su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.09.2015.

12:57

Default images

Po treći put manifestacija biće organizovana u Gornjem Milanovcu. Festival promoviše umetničke vrednosti savremenog filmskog stvaralaštva u oblasti kratkog filma. Takođe prikazuje i nasleđe srpske i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti. Održavajući kvalitet, kvantitet i kredibilitet manifestacije pokrenute 2010. godine, Kulturni centar, uz stručnu pomoć priznatih filmskih stvaraoca i profesora sa nekoliko filmskih akademija, svetskoj javnosti do sada je predstavio oko 250 filmskih ostvarenja koja potpisuju autori iz pedesetak zemalja sveta.

Ove godine pred stručnim žirijem je novih 207 filmova. U kategoriji mini, mikro i kratki film, najbolje među najboljima proglasiće žiri sastavljen od filmskih stvaralaca iz Srbije, Slovenije i Hrvatske. Oni će dodeliti Gram pri i tri ravnopravne nagrade u rangu prve nagrade za svaku kategoriju. Sudeći na osnovu filmova koji će biti predstavljeni na festivalu, lak zadatak da proglasi najbolje neće imati ni žiri za kategoriju filmsko stvaralaštvo dece i omladine, u čijem sastavu će biti filmski radnici iz Hrvatske i Srbije.

I drugi žiri dodeliće Gran Pri, ali za filmsko stvaralaštvo dece i omladine, kao i dve ravnopravne nagrade u rangu prve nagrade i to za najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva (uzrast do 15 godina), odnosno za najbolji film omladinskog filmskog stvaralaštva (uzrast od 15 do 19 godina). Odluke o nagradama u svim kategorijama biće donete na javnom žiriranju koje je predviđeno za 26. septembar.

Javno žiriranje podrazumeva pravo publike da iznese svoje mišljenje, da polemiše sa članovima žirija ili da svojim analizama utiče na njihove odluke, a odluke žirija za proglašenje pobednika moraju biti jednoglasne. Inače, u okviru 3. međunarodnog filmskog festivala Kratka forma, Kulturni centar će organizovati Četvrtu konferenciju filmskih festivala mladih – Youth Cinema Centar (YCC), koju će 23. septembra otvoriti ministar kulture i informisanja u vladi Republike Srbije, Ivan Tasovac.

Reč je o Mreži filmskih festivala, organizacija i nastavnika medijske kulture, koja ima za cilj da promoviše filmsko stvaralaštvo dece i omladine. Jedan od osnivača ove mreže je i Kulturni centar. Krajnji cilj je obogatiti Evropsku filmsku kulturu, motivisati mlade za profesionalno bavljenje filmom i pružiti im stručnu i tehničku pomoć kako bi svoja filmska ostvarenja mogli da predstave na festivalima širom Evrope. Na konferenciji u Gornjem Milanovcu biće razmatrana aktuelna problematika u oblasti filmskog stvaralaštva dece i mladih.

Teme će biti: autorska prava u oblasti kinematografije, edukacija mladih, razmena iskustava i veće uključivanje filma u procese neformalnog i formalnog obrazovanja. Konferencija treba da kreira i potvrdi metodologiju povezivanja procesa filmskog obrazovanja i motivisanja mladih za kreativni rad. Otvaranje 4. konferencije filmskih festivala mladih YCN, biće prilika da se pobednicima Drugog međunarodnog festivala kratkog filma Kratka forma, organizovanog u Gornjem Milanovcu 2013. godine uruče nagrade i priznanja.

I među brojnim filmskim stvaraocima, rediteljima i producentima iz Srbije koji vhe od danas do 27. septembra boraviti u Gornjem Milanovcu, dolazak na festival potvrdili su i filmski radnici iz desetak zemalja sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: