"Krugovi imaju život na različitim kontinentima"

Reditelj filma "Krugovi" Srdan Golubović izjavio je posle nagrada u Puli da je to donekle "domaći teren" pa je i očekivao dobre reakcije, ali da bi taj film i na širem planu, kao eventualni kandidat za Oskara, bio pristojan predstavnik naše kinematografije.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 30.07.2013.

11:41

Default images

Producentska kuća iz Beograda "Baš čelik" prijavila je "Krugove" za izbor domaćeg kandidata za 86. dodelu Oskara u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku, a izbor će izvršiti stručna komisija Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

"Mi smo prijavili 'Krugove' kao kandidata za Oskara, ali videćemo, postoji komisija koja ima legitimitet i autonomiju da o tome odlučuje", bio je uzdržan autor čiji je prethodni film "Klopka" Američka filmska akademija 2008. godine uvrstila u uži izbor od svega devet kandidata iz celog sveta.

Na pitanje kako teoretski procenjuje šanse za Oskara, odgovorio je da "ukoliko 'Krugovi' budu izabrani, mogu da budu pristojan i dobar predstavnik Srbije u toj borbi. Međutim, ponavljam: postoji komisija koja ima pravo na svoje mišljenje i ne bih nikako želeo da vršim bilo koju vrstu pritiska", naglasio je on.

Tri Zlatne arene za "moćan film o snazi zla, dobrote i praštanja koji nas podseća da herojstvo ima vrednost i da žrtva nije uzaludna", kako je obrazložio žiri u Puli, samo su najnoviji u nizu uspeha koje "Krugovi" nižu širom sveta, od premijere u januaru ove godine na prestižnom Sandens festivalu u Americi.

Na pitanje šta je toliko ujedinilo kritiku i publiku na različitim meridijanima, reditelj je skromno odgovorio da "ne zna tačno šta da kaže".

"Tako je i sa svakim drugim umetničkim delom kada izadje pred javnost - ili ima bogat i veliki život ili ga nema. To je vrlo često nešto na šta mi koji pravimo film ne možemo da utičemo", rekao je on. Golubović je izjavio da mu je "posebno drago što ovaj film ima život na različitim kontinentima i gde god se pojavio, reakcije su bile dobre".

"Što se tiče Pule, učestvovao je u konkurenciji hrvatskih manjinskih koprodukcija, a to su uglavnom filmovi sa prostora bivše Jugoslavije i malo šireg regiona. Dakle, na neki način domaći teren", primetio je on.

Kako je dodao, znao je da će u Hrvatskoj, kao i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji "ljudi dobro da reaguju, jer je to film koji se upravo nas tiče".

Golubović je, inače, upoznat sa produkcijom u regionu, jer je radio selekciju za predstojeći festival u Herceg Novom. Aktuelna besparica se, prema njegovoj oceni, različito odrazila na snimanje filmova u regionu.
"Negde se kriza vidi, a negde ne. Recimo, Hrvatska je ove godine imala čak 14 filmova, dok se u nekim drugim zemljama kriza u produkcionom smislu vrlo oseća", dodao je on.

Ono što je tendencija, kako je primetio, "i u regionu i u Evropi postoji velika borba protiv trendova, vlada vrlo velika raznolikost filmova i autorskih svetova".

Golubović smatra da "evropski film pokušava da na najbolji mogući način ponovo uspostavi komunikaciju sa publikom".

"Ove godine sam imao priliku da gledam filmove na Sandensu, u Berlinu, Kanu... Stekao sam utisak da se forsiraju filmovi koji umeju da ispričaju priču, koji imaju emociju i junake i da se vraća ta vrsta malo klasičnije filmske naracije", izjavio je on.

"Mislim da je to potreba i autora i producenata da na što bolji način komuniciraju sa publikom. To je pozitivna odlika savremene evropske produkcije", zaključio je Golubović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: