Kan: Zlatna palma za lezbijsku dramu

Tokom ceremonije zatvaranja 66. Filmskog festivala u Kanu, čijim žirijem je predsedavao Stiven Spilberg, dodeljene su nagrade a najprestižniju - Zlatnu palmu za najbolji film dobila je lezbijska drama "La Vie D’Adele".

Kultura

Izvor: B92, Guardian, Beta

Nedelja, 26.05.2013.

21:02

Default images

Zlatnu palmu za najbolji film dobila je drama “La Vie D’Adele” - intimna ljubavna priča između dve mlade žene koju je režirao Abdelatif Kešiš, francuskog reditelja poreklom iz Tunisa.

Dok su eksplicitne seksualne scene u filmu privukle najviše pažnje u medijima, filmski kritičari su imali samo reči hvale za priču o odrastanju, sazrevanju i ljubavnoj vezi dva glavna lika u filmu. Ostvarenje prati lezbijsku ljubavnu priču, prikazujući petnaestogodišnjakinju (Adel Eksarčopulos), koja se zaljubljuje u stariju studentkinju umetnosti (Lea Sejdu). Film je nagradu dobio samo dan posle velikih demonstracija u Parizu protiv novog zakona kojim je Francuska postala 14. zemlja u kojoj je legalizovan istopolni brak.

Spilberg je nagradu uručio Kešišu ali i dvema zvezdama filma, Adel Eksarčopulos i Lei Sejdu, koje su mu se pridružile na pozornici uz povike oduševljenja iz publike. ''Želeo bih da posvetim ovaj film predivnoj mladeži Francuske koju sam upoznato dok sam snimao ovaj film“, rekao je on: ''Ti mladi ljudi su me naučili mnogo o duhu slobode i zajedničkog života“. Kešiš (52) takođe je pohvalio i duh arapskog proleća dok je preuzimao nagradu. ''Takođe bih želeo da posvetim ovaj film drugoj mladeži i nečemu što se dogodilo ne tako davno, revoluciji u Tunisu. Oni takođe žele da žive slobodno da se slobodno izražavaju i slobodno vole“.
Berenis Bežo, najbolja glumica 66. Filmskog festivala u Kanu; Foto: Beta/AP
Gran pri je dobio "Inside Llewyn Davis" Džoela i Itana Koena u kome igraju Keri Maligan, Džastin Timberlejk i novajlija Oskar Ajsak - koji je oduševio publiku mešavinom folk muzike 1960-ih i britkog humora. Braća Koen su 1991. osvojila Zlatnu palmu filmom „Barton Fink“ a poslednji put su učestvovala u trci za nagradu 2007. sa „Nema zemlje za starce“.

Nagradu žirija dobio film je "Soshite Chichi Ni Naru" Kore-Eda Hirokazua. Nagradu za najbolji scenario dobio je Điu Cankeu za ostvarenje "Tian Zhu Ding" koji je ponudio šokantan uvid u korpuciju i eksploataciju u Kini, dok je najbolji reditelj, prema mišljenju žirija festivala u Kanu, Amat Eskalante za film "Heli".

Najbolja glumica je Berenis Bežo koja igra Mari, razočaranu suprugu, u filmu Ašgara Farhadijau "Le Passe" dok je za najboljeg glumca proglašen Brus Dern za ulogu oca alkoholičara koji veruje da je osvojio veliku nagradu na lotou u filmu "Nebraska" Aleksandra Pejna.

Nagradu za kratki film dobio je film "Safe" korejskog reditelja Mun Bjon Gona. Zlatnu kameru dobio je film "Ilo Ilo" Antonija Čena a specijalne nagrade žirija osvojili su "Inside Llewyn Davis" i "Like Father, Like Son".
Odri Totu, domaæica 66. FF u Kanu; Foto: Beta/AP
Abdelatif Kešiš je sinoć takođe osvojio Fipresci nagradu filmskih kritičara kada je dodeljena i nagrada u sekciji „Određeni pogled" (Un Certain Regard) iranskom reditelju Mohamedu Rasulofu za film "Les manuscrits de brulent pas".

Najveća smotra filma na svetu, otvorena je 15. maja na francuskoj rivijeri filmom australijskog reditelja Baza Lurmana "Veliki Getsbi".

Crvenim tepihom festivala prošetali su Met Dejmon, Ema Votson, Stiven Spilberg, Nikol Kidman, Roman Polanski, bolivudski veteran Amitab Bahčan i druge poznate ličnosti, a iza kulisa, oko 40.000 filmskih profesionalaca pokušalo je da otkupi i proda nove hitove na najvažnijem filmskom tržištu godine.

Žiri festivala činile su poznate ličnosti, na čelu sa režiserom Stivenom Spilbergom, Oskarovcem Angom Lijem i svetskim glumcima kao što su Nikol Kidman i Kristof Valc.

Odri Totu bila je domaćica u grandioznom Teatru "Limijer" a film "Zulu" sa Orlandom Blumom i Forestom Vitakerom, prikazan je finalne večeri festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: