Kan: Lezbijska drama glavni favorit?

Intimna ljubavna priča između dve mlade žene pod nazivom “La Vie D’Adele” pobrala je velike simpatije filmskih kritičara u Kanu, a mnogi tipuju da će se upravo taj film ove godini okititi Zlatnom palmom.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.05.2013.

15:59

Default images

Najnovije ostvarenje Abdelatifa Kešišea, francuskog reditelja poreklom iz Tunisa, oduševilo je i kritiku i publiku ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu. Zato ne bi bilo nikakvo iznenađenje da u nedelju, 26. maja, upravo “La Vie D’Adele” bude proglašen najboljim filmom festivala, prenosi BBC.

Međutim, osim pohvala film je izazvao i lavinu komentara zbog eksplicitnog prikazivanja scena seksa među glavnim junakinjama.

Kako prenosi časopis “Variety”, film sadrži “najeksplozivnije prikaze lezbijskog seksa u skorijoj filmskoj istoriji”. To bi mogao biti jedan od okidača za dežurne cenzore, koji će najverovatnije zahtevati da u bioskopsku distribuciju uđe “ispeglana” verzija filma.

Te priče nisu stigle su i do reditelja Kešišea, poznatog po filmu “Couscous” (2007), koji je izjavio da bi pristao na izbacivanje određenih scena zarad bioskopske distribucije.

“Ne bismo želeli da film ne bude prikazivan zbog jedne ili dve scene, ali naravno, nećemo pristati ni na to da izbacimo nešto više scena, jer je sve to deo filma”, kazao je Kešiše.
Glumice sa rediteljem Keèièeom (Beta/AP)
Svojevrsna tročasovna filmska studija prati lik petnaestogodišnje Adel, koju igra francuska glumica Adel Eksarkopulos, i njene ljubavnici Eme čiji lik na velikom platnu dočarava Lea Sejdu.

Filmski časopis “The Hollywood Reporter” piše da će film svakako podići nekoliko obrva jer na diskutabilan način igra po granici između glumačkog performansa i pravih izvedbi.

Još jedna gej priča privukla je pažnju kritike. Ostvarenje čuvenog Stivena Soderberga “Behind the Candelabra” na bioskopsko platno donosi priču o čuvenom muzičaru Liberačiju. Njega u filmu tumači Majkl Daglas, dok njegovog partnera igra “Met Dejmon”.

Osim drame “La Vie D’Adele”, pozitivne kritike dobio je i novi film “Nebraska” Aleksandra Pejna (“Potomci”, “Stranputice”), a za jednog od favorita viđen je i novi film Benisija del Tora "Jimmy P.:Psychotherapy of a Plains Indian", kao i novo ostvarenje braće Koen “Inside Llewyn Davis”.

Za razliku od njih, premijera bokserske drame “Only God Forgives” Nikolasa Vindinga Refna (“Vozač”) završena je uz zvižduke negodovanja prisutnih u dvorani.

Ovogodišnji festival u Kanu otvorio je 15. maja film “Veliki Getsbi” Baza Lurmana. Stilozovana verzija čuvene knjige F. Skota Ficdžeralda prikazana je van takmičarske selekcije, i nije uspela da osvoji kritiku. Zlatna palma, najveće priznanje festivala, biće dodeljena u 26. maja, a o njoj će odlučiti žiri kojim presedava Stiven Spilberg, a u čijem su sastavu, između ostalih, i glumica Nikol Kidman i reditelj Ang Li.

Listu filmova koji se nadmeća za Zlatnu palmu možete pogledati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: